Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

17 November 2015

Diari Hati : " masih bukan rezeki kami, Bersyukur saja"

   السلام عليكم و رحمة الله و بركاته   


 Alhamdulillah, masih lagi dapat bernafas dengan nyaman di petang Selasa 17.11.2015 nie... 

banyak benda yang berlaku terlalu pantas dalam tempoh dua minggu ni...
actually, Baru minggu lepas (rabu), aku dpt tau aku mengandung 6 minggu..
tapi kali ni, mmg unexpected langsung... mungkin ini Namanya rezeki Allah swt..
dan dalam keadaan tubuh badan yang tak betul2 sedia untuk baby..
aku sgt2 terkilan.. dan hanya mampu redha..

sebenarnya... berat badan sekarang ni sgt terlebih2... 94kg.. dengan ketinggian 170..
aku dah mmg dikategorikan obesiti... mcm2 risiko yang akan dtg.. 
bila mengandung dgn berat melebihi 80kg ni...
mcm ape yg aku hadapi. tekanan darah tinggi...
hanya ALLAH swt yg tahu.. ape aku rasa.. masa doktor bgtau... aku kene monitor tekanan darah. 2 hari sekali.. untuk 2 minggu pertama.. sehingga tarikh appointment akan datang.. (19.11.2015)... 
 waktu ni.. mcm2 aku usahakan .. tuk makesure. tekanan darah aku terkawal..
dan berat badan tak naik mendadak... 


 
aku mmg jaga makan... hanya makan sesenduk nasi, sayur dan ikan goreng..
hah... ni kat sebelah...
bukan ehsan en google tau..
ni mmg laok yg aku buat sendiri...
air masak. mmg kene minom banyak2.. sbb aku skrng.. selalu sgt buang air kecik..
rasa tak selesa bila menahan kencing..

 







sebagai tambahan.. aku akan pastikan.. tiap2 hari aku amek air rebusan daun saderi..tu yang air kaler mcm kuning2 sikit tu... itu la air rebusan batang saderi..
rasa dia.. hermm.. bole la.... hihi












dan  aku jugak amek jus gulsan... sehari sekali...  tapi....aku hanya diberi kesempatan untuk melalui semua itu... untuk jangka masa 2 minggu sajer.. mungkin baby tau.. mama dia sakit... dan ALLAH swt lebih mengetahui segala yang baik untuk aku..


Oke nak start citer...


03.11.2015 (sesubuh hari)
aku mmg tak boleh nak tidor. sbb excited sgt..
dah seminggu tak period.. dri tarikh sepatut nya aku period...
aku pon buat la UPT.... ermm.. sgt2 kecewa.. sbb naik satu line je..
aku pon tros keluar toilet... dengan muke sebek... dan letak test kit tu kabinet dapo.
sambil2 kehulu kehilir tanpa tujuan.. sbb nak belakon wat tak tau..
aku pon jeling2 kt upt test tu.. 'bamm!!'.. nampak LINEEEEE kedua... tp samar2..
aku pon tros la belari kat abg.. tunjuk kt dia yg tengah tido lena...
abg pon mcm blur2 je time tu...



  ni la gambar UPT test tu..
kabur giler kan.. tp nampak jelas 2 line naik... YA ALLAH SWT.. aku bersyukur..
trus mandi.. dan solat subuh.. sbb time tu dgr Azan Subuh... 








05.11.2015
Entah kenape.. hari ni. rasa bawah perot sakit... dan pinggang pon sakit..
mula dah nak risau ni...
time ni.. mmg aku dah plan... nk pi renew lesen kete... 
memandangkan esok nyer birthday aku.. semngat la nk pi renew..
seawal 8.00 pgi aku da tercongok kat Pejabat pos tg.keling melaka...
sekali .. dia bukak 8.30 pg..  terpaksa la aku menunggu dengan sakit2 nie.
bila pejabat pos da bukak.. dan aku pon tunggu turn org ke10..
sekali kakak kaunter tu cakap. mesin cetak dorang rosak...
aku kecewa bagai nak giler.... dah la sakit ni..
REDHOooo~
aku pon wat keputusan masok opis je la..
tp disebabkan sakit pinggang ngan perot ni menjadi2..
dengan bru test upt naik 2 line yg satu nye kabur.
aku jadi risau... dan tros ke klinik kesihatan.. nak wat pregnancy test kt sana.
tuk confirmkan...
nak citer kisah kat klinik ni pon panjang lebar...
aku skip je la eyh...
lepas menunggu dan menunggu..~ (settle ujian air kencing)
dorang sahkan mmg aku pregnant.~ALHAMDULILLAH sekali lagi... nak nanges rasa..
aku dimintak tros bukak buku pink... 
lepas settle bukak buku.. amek darah bagai.. dan jumpe doktor..
doktor mintak aku monitor tekanan darah sbb current bacaan tinggi...
so dia mintak aku dtg jumpe dia balik 19.11 dan appointment dgn klinik 26.11
dan dia pon mintak aku pi scan kat klinik luar.. sbb scnner klinik rosak. (blerghhhh....)
aku pon tros balik rumah... sbb masa tu.. da kol 1.00 ptg pon..
kalau pi keje.. mau kene tendang ngan bos.. hihi....


06.11.2015
It's my BIRTHDay.... bagi aku.. hadiah paling terindah .
adalah dpt tau yg aku preggy... SYUKurr.. tp.. hanya Allah swt yg tau..
betapa aku risau dengan keadaan badan aku.. yg mcm tak sesuai untuk mengandung saat ni... berat berlebihan.. pasti merisaukan .. bila aku cri kan encik google.. ape risiko.. berat berlebihan masa mengandung... ya Ampun... maken naik tekanan darah aku... huhu...
hari ni aku dan en abg cuti... plan nyer.. nak pi celebrate...
last2.. we all berdua celebrate kat rumah je.. together2.. en abg pon amek cuti..
sebagai hadiah besday... sbb aku suruh... soh teman jer... duk uma.. bole??
bole la ... dri takder....
time ni... terasa breast sakit2.. dan perot dan pinggang pon sakit2...
perasaan aku... mungkin tu tanda2... mengandung kot.. tp hati tetap risau.


**hari2 seterusnya berlalu seperti biasa... 
terpaksa bgtau kawan2 opis.. sbb taknak dorang pelik... nape aku tanak turun ke kentin. hihi.. yerla.. aku ni lasak. dan... aku mulakan monitor tekanan darah kat klinik 1 malaysia...
yg pasti.. bacaan pertama akan tinggi.. nurse mesti suruh aku rest kt katil klinik.. then bacaa kedua akan turun normal balik.. alhamdulillah... 

10.11.2015
time ni cuti deepavali...... 
aku sejak tau pregnant mmg dah jadi kebiasaan.. kalau membuang air..
mesti akan belek.. sbb risau.. kot2 kluar ape2 ...mcm darah ke ape ke..
sekali pagi tu... masa membuang air kecik... 'bammm!! 
ada keluar keputihan... ya ampun... hanya ALLAh swt yg tau..  
punyer la berderau darah aku... terimbau balik... masa keguguran dulu...
 keputihan aku ni.. mcm nk light2 coklat mcm tu..herm... wat tak tau je la.. dan teruskan hari2 aku mcm biasa...


11.11.2015
hari ni ... appointment ke 3 aku dengan klinik 1 malaysia.. untuk amek bacaan BP..
hati makin risau.. sbb now, bila buang air.. mesti keluar coklat2 lagi..
aku bincang dengan abg, nk ke klinik Dr.Maiza,Cheng Melka.. untuk scan baby..
dan tanya doktor..pasal coklat2 yg keluar ni..
malam.. lepas ke klinik 1M.. dlm kol 8.30 mlm...
aku tros ke klinik dr.maiza... doktor scan.. dan dia bgtau..
tak nampak ape2 lgi.. maybe masih awal~
lepas aku bgtau yg aku pernah keguguran.. dan now ada spotting..
dia ckp.. bykkn rehat.. dan kalau ada pendarahan. tros ke hospital..
time ni... entah kenapa.. aku dpt rasa.. baby mmg tak ada...
aku akan laluinya buat kali ke-2...~ Nauzubillah....
onDway balik... aku mintak hasben benti kt petron.. sbb nk terkucil..
masa buang air... aku terkejut giler.. sbb keluar lendir coklat secoklatnyer..
ya ALLAH swt.. aku tros bgtau hasben... risau sgt2..
abg ckp.. kite usaha.. doa dan tawakal... kita akan jaga baby ni sama2..
kalau ada rezeki.. Insya'Allah.. semuanya akan baik2 sajer..


** Hari2 seterusnya.. aku lalui mcm biasa... dan semestinya... berteman dengan en google..
cri info2.. ape tanda bila keluar coklat2 mcm tu... tp resultnya.. semua 'keguguran'...
aku jadi makin redha.. dan berserah pada ALLAH swt... coklat2 yg keluar bertambah2... dan 
akhirnya.... coklat2 tu... bertukar jadi merah2... 

13.11.2015 
Pagi di opis, aku mmg tak ada mood langsung.. aku dan ready kan mental dan fizikal..
 untuk terima sebarang kemungkinan kehilangan buat kali ke-2...
kol 11 pagi aku ke tandas.. dan aku terkejut.. bila tk panty liner.. ada tanda merah cair..
aku da tak bole nak keje dah.. aku mintak pada bos.. nak balik...
dan aku pesan pada kawan2.. kalau ape2 jdi..
mintak dorang tgk2kan keje aku.. aku pon balik rumah.. dan berehat..
masa ni.. bukan untuk rehat.. tp lebih kepada.. persediaan aku..
untuk lalui perkara tu lagi... aku tak sure kenapa.. tp aku dpt rasa..
mmg tak ada rezeki kami lagi untuk kali ni... Subahan'ALLAH....  

14.11.2015
hari yang hening sgt2 bagi aku.. aku da pesan pada abg...
balik keje nnti.. belikan aku kuih... pregnancy test.. dan malam tu.. aku nak ke hospital besar melaka(emergency).... abg kate.. okey....
aku dah siap2 brg2 mcm baju, kain batik, tuala, pantie, dan lain2...
untuk bawak pi spital... takot kene tahan wad... 
aku sempat solat zohor, dan aku mintak ... moga ALLAH swt permudahkan segalanya bagi aku kali ni.. kalau tak ada rezeki kami. mintak sgt2.. Allah swt kurangkan kesakitan aku.
masa ni.. tiap kali buang air.. akan ada darah sekali... 
start kol 3ptg.. perot aku rasa cramp.. mcm period pain... 
masa abg smpai rumah.. dlm pukol 6.30...


 

aku buat UPT sekali lagi... dan masih lagi naik 2 line.. satu tu kabur...
mcm pelik... takkan da 2 seminggu lebih dri first aku test upt.. line samar2 kan?
kan sini pon da bole nampak..
ada sesuatu yg ALLAH swt nak tunjuk...
ALLAHuakhbar..







time ni aku dah rasa sakit yg teramat2... berpeluh2 sejuk rasa badan...
lepas makan.. abg selesai solat.. kol 8 malam.. 
aku dan abg teros gerak ke spital..
masuk je kete.. aku dpt rasa.. sakit yg teramat la sakit...
tp tak lama.. dlm 10 minit.. lepas aku turunkan sikit seat..
rasa lega sgt... aku pon cuba relax... 
dalam kol 8.45 malam.. kitorang smpai hospital...
dalam perjalan nk ke emergency .. aku dpt rasa darah ketul keluar..
smpai ke kat kaunter luar... biasalah.. dorang akan interview bagai.
pastu suruh duk kat wheelchair..(maluuuuuu giler, dah ler berat)







abg pon tolak la aku... kt ruang menunggu.. lepas daftar ape sume.. 

ni hah gambar abg..
masa kitorang tengah menunggu... 











dlm kol 9.30 malam.. nama aku dipanggil tuk di cek..
masa smpai kat bilik pegawai perubatan tu.. dalam aku nak bangun..
aku rasa.. ada bende licin keluar... dan time tu.. aku pk mungkin darah beku.
budak misi tu(aku tak tau ape jawatan dia)...dia suruh aku baring kat katil .. nak cek pad. masa dia tgk pad aku... dia dah terdiam.. sbb dia bgtau.. 'dah complete keluar'
berderau darah aku... Ya ALLAH swt...
adik tu kate... dah keluar kantung..
lepas dia amek sume darah dan kantung tu masuk lam bekas..
dia suruh aku tunggu dan dia aka refer kan aku ke O&G ...


 


 ni la dia... adik pegawai perubatan tu...
masa aku tengah tunggu untuk ke unit O& G... tercapture.. gambar dia onDway nak balik rumah letuw..
hihi...ape pon.. terime kasih dik..
servis awk.. sgt bagus...
cakap pon.. lembut je..










**nak citer kisah kat O &  G ... mmg sgt sadis..
ko bayang kan la.. dri kol 10 malam aku kat sana..
kol 5 pagi bru dpt jumpe doktor... alasan nyer.. doktor banyak operate org...
padahal bukan tak tau.. doktor tido.. dia da ngamok2 ..siap ckp 'hah... ectopik ke , tak ektopik ke, aku peduli ape....~" 
terkebil2 la aku dengan 3 org lagi yang alami bende yg lebih kurang sama mcm aku ni duk menunggu dengan penuh iman... last2 kitorang dpt tau.. dia mengamuk.. sbb budak2 doktor pelatih dia tak buat keje.. tu yg dia protest tu.. tp yg jadi mangsa aku ngan akak2 
 yg tengah ada masalah bleeding awal kehamilan ni... 





 yg kat atas ni... gambar time kat unit O & G...  sempat aku amek gambar kenangan ngan dorang ... pengalaman yg kite kongsi bersama.. pasti akan reen ingt sampai bebiler...
lawak ada.. sedih ada.. mcm2 ada kan..? lupe nak amek no.Tel  korang...
moga kite berjumpe lagi satu hari nanti.. 
dorang sume. kene tahan wad..  kandungan ada lagi... tp bleeding.
mudah2an. ALLAH Swt pelihara kandungan korang.. insya'ALLAH...








 Nampak tak..
maSA NI. dah duk menangok. hampir ke pukol 4 pagi..
mmg satu pengalaman yg tak kan aku lupa sampai bebiler... 
kesian abg... duk bersila kat luar... tp ramai gak..
ada yg tunggu isteri bersalin...




 aku siap melunjur kaki..
duk ka kerusi depan ni hah...
keras kerusi dia... dah la aku bru lepas gugur..
duk mcm ni...
redha je la.. tawakal pada ALLAH swt..
moga tak jadi benda tak baik..
mm tumpah darah ke ape ke..
nurse2 kt sini..
mcm relaks je.. tgk kitorang.. 
huhu.. xder simpati langsung..
mcm tak der bende je... berdarah2 time ngandung ni..
wallahualam..~ hanya ALLAH swt yg MAHA mengetahui




 


takpe la.. kisah2 yg lain tu.. biar la aku je yg tau.
ape yg aku nk bgtau.. keguguran kali ni. aku dpt terima dengan hati yg redha..
aku tau.. ALLAH swt dah rancang yg terbaik buat aku dan suami..
ape yg aku lalui ni.. mmg betul2 bagi kesan mendalam dlm diri aku..
aku sedar.. aku kene buat sesuatu.. untuk kebaikan dan masa depan aku..
hanya doa yg mampu aku panjatkan pada ALLAh swt..
selain dari rasa Syukur.. kerana DIA permudahkan segalanya buat aku....
sakit yg aku rasa kali ni... tak sesakit keguguran pertama dulu..




 


Aku dpt MC seminggu. dan now.. dah 3 hari berpantang (pantang ke?).
oke la... ape pon... aku doakan kawan2.. tak lalui ape yg aku lalui..
dan aku akan terus usaha . doa... dan tawakal..
moga aku dan suami dikurniakan anak yg comel2.. suatu hari nanti..












p/s - sayang... tunggu mama kat sane yer... kalau kamu telah ditiupkan roh..
pasti kita akan bersama di Syurga terindah itu suatu hari nanti..
Mama dan babah dah cuba sebaik mungkin kali ni..
tetapi perancangan ALLAH swt tu dah tertulis...
mama Redha..... terima kasih.. sbb berada dalam rahim mama...
untuk 6 minggu.. mama bahagia....




With Love,

 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

05 September 2015

Diari Hati : '' .... Hampir Setahun Sudah .....''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 

Teringat hampir 3 tahun lepas.. tahun 2012... bulan 6.
itu adalah kali pertama kami berjumpa..
bermula sebagai rakan sekerja... 

pada waktu tu, aku masih leka dengan kehidupan aku...
masih mencari siapa aku.. dan masih tercari2..
 apa yang aku nak dlam hidup ni..
penuh tanda tanya. berbagai dugaan. berbagai cabaran..
haishh... teringat zaman dedulu.. rasa nak senyum ada..
nak nangis pon ada.. hihi.. ape pun. itu semua dah tertulis...
apa yang berlaku dulu... menjadikan siapa aku hari ni...
merubah aku menjadi lebih baik (insya'Allah)...
banyak kesilapan yang berlaku.. pastinya untuk aku belajar..
perbetulkan diri... ye dak ... Alhamdulillah...

** back to the topic... (jauh nau imbau kenangan)...

dalam berkawan dan mengenal hati budi masing2...
beberapa bulan pastu... 
kami pilih untuk lebih dekat mengenali hati antara kami..
bukan senang.. yerla.. nak mulakan dari A~Z...
nak memahami satu sama lain... memang bukan perkara yg mudah..
tapi dia mmg seorang yang sangat penyabar...
dan sgt baik ..sbb terima aku.. apa ada nya...
dengan setiap kekurangan diri.. dengan mcm2 perangai aku yang pelik2..
tipu la.. kalau kate.. semua nya indah je tiap2 masa...
gadoh2 tu... mmg satu kemestian.. hahaha....

lepas 2 tahun mengenal hati masing2...
aku rasa... dia la yang paling tepat. dan paling layak...
untuk menerima kasih syg diri ni sepenuhnya...
dan dalam masa yang sama...
aku pon dah bosan... duk membujang..
mmg tak ada pekdah.. membujang lelame.. kalau dah ada calon didepan mata.
dugaan dunia ni. hanya Alla swt yang MAHA mengetahui...


lepas cicin risik disarung dijari pada 15 Mac 2014...
akhirnya pada  13 september 2014...  
aku sah menjadi isteri kepada Muhammad Fadhullah Isa...
tinggal la segala kehidupan aku yg dulu...
sekarang kehidupan aku... hanya buat Suami, keluarga dan Yang MAHA Esa...

alhamdulillah.. hampir setahun...  
sekarang ni... kehidupan kami bahagia dalam sederhana...
susah dan senang bersama.. gelak tawa, gurau senda..
dia la kawan, dia la cinta, dia la teman gadoh... dia la suami ku kini..
syukur ya ALLAH swt... aku dah keluar dari kesunyian yang tak dpt nak aku ceritakan... hanya mampu aku bersyukur..
kerana dipertemukan dengan Dia.. 
yg dulunya tak aku kenal.. tp kini segalanya..

Alhamdulillah...
sekarang ni.. syg Berdoa... mudah-mudahan.. 
cepatla kite dikurniakan Baby yang comel-comel,debap-debap..  hihi~
kompom meriah rumah kite nanti..
dan syg moga kasih syg kite ni.. berkekalan sehingga ke syurga.

terime kasih untuk segala2nya.....
i love you to the moon and back...


 
 

 With Love,


 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

10 Ogos 2015

Diari Hati : ''... Mimo... anak Bulus Manja Mama Babah....''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 


 Hai Yu Ols... Lama rasa nya  tak menyemak di Blog sendiri...
last Story .. tentang 'Miscarriage'... Baby tunggu mama ngan babah kat syurga ye sayang.

ehem... ehem...
kali ni.. nak citer pasal .. anak bulus kesayangan hati.. yang aku amek tak lama lepas kawen dulu... now dia da besar... tak berapa nak gomok...
tapi sangat la bijak budak nyer.. harap2.. besar nanti bole la.. jadi pilot.. hahahhaaa


ni la budak nyer...
my hensem baby..

hahahhaa~ banyak lagi aksi2 budak gendut ni...
jap hek.....
engko nengok ni...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
 






















 

 











 Ni Lah Dia Si manja Amimo Akiko..
Alhamdulillah... dah sunat.. semakin manja.. tapi kuat betol merajok..
tak bole dilepuk lebih2.. 
habis kite dikokang nyer..
hahahahahahaaaa~~~





mimo ni ada aksi tido sendiri tau...
iaitu. Aksi sorok tangan bawah toto...
hahaha.
atau.. simpan tangan belakang badan..
adei.. mcm2.. teletah kan....











 Masa pergi sunatkan si mimo ni...
tujuan nyer.. adalah nak kawal dari dia mengawan..
yerla.. aku tak nak.. nanti kucing aku merayap..
orang sepak teranjang.. pastu tuduh .. kucing aku berak kencing merata...
sebelom sumer tu berlaku..
baik aku buat tindakan yang betul kan??
Sebelum dikasikan...
mimo nie.. agak garang.... 
pastu suka bising2... mengiau2... mcm da tunjuk tanda2 dia nak mengawan..
aku risau.. kalau dia da start 'spray' satu rumah...
susah nak solat nanti kan? hiii~
tapi lepas dari dikasikan/disunatkan.....
Perangai da maken elok....
manjaa.. kuat makan gak la... kibbles.. tiap 2 minggu nak kene beli baru..
xpe la dah tanggungjawab aku tuk jaga makan minom mimo ni.. ye dak?
tak baik aniaya binatang yang kite dah bela...
even yang stray pon.. engko jangan memandai nak aniaya lak!!!
aku kasi kaki kang....
.
.
.
.
.
.
ni ada beberapa gambar selepas mimo aku antau pi kasi kat klinik haiwan sg.udang melaka... agak memilukan hati gak la..
semalaman woe.. aku nanges....


 



































Alhamdulillah... 2 hari lepas tu.. mimo dah oke...
dan now... dia la penyamun dalam negeri.. hahahhaa... 
bukan main aktif.... 
tak sangka... lepas hampir 10 taon aku tak bela kucing..
dapat gak aku lepaskan rindu.. nak ada seekor anak kucing sendiri..
nasib la.. suami aku .. rajen melayan kan aku.. hihi...terima kasih ye. EN suami ku..
lebiuu sampai syurga...

last sekali..
aku harap.. Mimo membesar dengan sehat...
nanti mama dah ada baby.. boleh la mimoo tolong jaga..
tak yah mama nak anta baby pi pengasuh... hihi..

Nah... aku belanja lagi gamba budak gendut ni...
jangan bosan ek..
ok.. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..







 With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐