Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

30 Disember 2014

Ceritera Hidup : '' Bukan Rezeki Kami''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 

entry kali ni akan agak panjang...
dan mungkin akan buatkan korang tertido masa membaca.. sabar yer... keep reading..~



Alhamdulillah... Hari ni  Genap seminggu aku Berpantang Di rumah..
tak tau kat mana nak mula... rancangnya... lepas trimester pertama baru nak post bgtau tentang berita gembira tu. Tapi perancangan ALLAH s.w.t tu lebih sempurna, DIA yang MAHA mengetahui segala yang terbaik dari apa yang direncanakan nya. 
Akhirnya berita gembira itu terpaksa aku ceritakan dengan nafas yang panjang. Berita gembira yang sementara, mungkin tu kot tajuk sesuai tuk post kali ni. Walau pun perit nak terima, namun aku redha dengan ketentuan Ilahi. 

15 November 2014... merupakan hari pertama aku tau aku pregnant.. 
masa tu cek guna UPT test je.. beli kat farmasi Ali sg.udang, rm7.... 
lepas tu... kitorang ke klinik family taman cempaka.. depan tesco melaka..
doc cek air kencing... dan aku disahkan hamil 5 minggu..
terkejut jugak kan. xsangka.. cepat Allah s.w.t bg rezeki anak kat aku dan suami...
baru 2 bulan lepas kahwin... mmg perasaan bercampur2.. 
Alhamdulillah.. kami bersyukur dengan kurniaan yg Maha Esa...

17 November 2014 ... aku excited pergi bukak buku merah kat KK seri tanjung, mcm2 prosedur .. mula dengan kene interview mcm2.. mula2 berangin jugak. tp lama2... kental sudah.. hahaha.. pastu amek tekanan darah, berat, cek pegnen sekali lagi. ujian air kencing... dan last sekali jumpe doc. Disebabkan kandungan baru 5 minggu.. doc xbole nak scan. so dia bagi 2nd appointment untuk check up biasa dan scan perot sekali.
Happy giler.. biler segala dah settle.. pas ni check up bulanan je la...

aku meneruskan rutin mcm biasa... kawan2 kat opis.. happy giler ... hahaha...
sharp shooter katenyer... tak senonoh kan ... aku happy. bila semua org mendoakan yang baik2.. almost sebulan dari tarikh aku bukak buku... akhirnya...
something tak menyenangkan jiwa berlaku.......
 

12 Disember 2014 - masa ni kandungan dah masuk 10 minggu sepatutnya. 
spot darah mcm org nak habis period keluar.. dalam kuantiti yang sikit dn tak ada rasa sakit langsung... mak ai.. apekah ni... mula dah nak google... 
feuu.. baca2.. ada yang ckp.. itu perkara biasa.. mungkin proses baby nak menapak dalam rahim kite..

13 Disember 2014 - Spot Darah coklat bercampur sikit darah merah2 keluar, masih tak rasa sakit.. tp jiwa dah kacau da masa ni. xbole jadi ni.. kene gak pi Klinik cek. sebab nak tunggu 2nd check up, 16.12.2014... nak kene tunggu lagi 3 hari kot...
aku dan suami cepat2 pg klinik Al-Azhim lebih kurang 7malam masa tu.
doc scan dan nampak kantung baby, tapi berita tak best.. tak nampak janin. dan saiz kantung mcm baru 8 minggu.. kecik.. 
doc kate.. maybe.. tarikh Last period tu salah.. dan budak dalam perut kecik lg..  
dan kemungkinan baby mmg ada masalah... 
masa ni.. air mata nak meleleh.. tp tahan je. keluar dri bilik doc. dengan perasaan yang bercampur2... doc bagi ubat kuat rahim untuk seminggu..
keluar je klinik.. aku dah menangis bagai nak rak.. balik rumah.. mengoogle lagi.. kali ni.. pasal 'Kantung Kosong'~ ya ALLAH s.w.t , xtau nak citer cane.. korang baca la sendiri.. mmg tak kuat rasa.. dan since hri ni.. boleh dikatakan tiap2 hari aku akan baca pasal kantung kosong.. dengan harapan ada sinar dan berita gembira buat aku..

14 disember 2014 - spot darah keluar warna merah.. tak banyak dan tak sakit..
aku terus makan ubat mcm biasa. Segala kerja2 rumah.. suami yang take over. mmg dia tak kasi buat satu ape pon.

15 disember 2014 - lepas citer kat kawan2 opis.. dorang mmg nasihatkan aku ke spital.... aku teros call suami aku.. soh balik.. padahal.. dia baru je masuk keje.. huhu..~
 suami aku buat keputusan nak ke KK seri tanjung,mlk dan amek surat refer hospital... 
kitorang terus ke sana.. tp doc kat KK interview aku plak.. then dia cek rahim.. 
guna alat ape ntah mcm muncung itik.. mak aii.. sakit woi...  
doc ckp.. mmg ada pendarahan .. dan pendahan tu disebabkan ada sikit luka kat pintu rahim. so xada ape2... xperlu refer spital. if refer... pihak spital pon akan buat ujian yg sama.. dan still akan ckp perkara yang sama(kata doc tu la)
lepas tu.. doc scan perot.. kantung nampak kosong lagi..
then dia scan ikut rahim plak... kantung mmg sah kosong dan saiz baru 6 minggu 4 hari..
YA ALLAH s.w.t, hanya DIA yang tau perasaan aku masa ni.. doc bg aku 2 minggu untuk repeat scan... kalau tak ada jugak . kemungkinan besar baby mmg tak ada...
aku balik dengan perasaan yg tk tau nak kate... Klinik Seri tanjung kasi MC  2 hari...

16 Disember 2014 - walau MC...~ aku ke KK sekali lagi, untuk check up biasa.. 
lepas cek air kencing.. cek darah dan cek tekana darah.. aku masuk bilik doc....
doc yg semlm kate tak ada pape tu. tiba2 nk refer kan aku ke spital. katenyer.. bagi elak kan aku tak tenang fikir kan pasal kandungan ni kat rumah. Ya Allah... terasa nak nangis depan dia.. kenape la semalam masa aku nak ke hospital ko tahan? 
(tu yg bermain kat fikiran)...
disebabkan suami aku dah mula keja.. aku ckp kat doc... tak payah la..
aku tunggu lagi 2 minggu apa keputusan nyer.. bru aku akan fikirkan tindakan seterusnya..

hari2 seterusnya.. aku kene pakai panty liner.. memandangkan aku nak solat. 
so tak bole la nak biarkan darah melekat kat panty kan.. 
aku teruskan dengan makan ubat kuatkan rahim.. tak lupe jugak vitamin Obimin yg doc bekalkan... dan tak lupe.. untuk terus berdoa.. moga kandungan aku ni sihat.. dan diberi peluang untuk melihat dunia.. seterusnya menjadi insan yg berbakti pada agama.. bangsa.. negara.. tak putus2 aku bermohon pada yang Esa...
dalam masa yang sama. aku teruskan jugak mengoogle.. kisah2 dan pengalaman kandungan kosong ni.. akhirnya.. sikit2 aku mula redha.. dan siapkan diri. untuk sebarang kemungkinan..

lupe plak aku nak share.. sepanjang aku mengandung.. pada awal nye .. mmg ada sikit loya .. tapi lama kelamaan.. semua tu berkurang dan hilang ... sampai kadang2 lupe.. yang tengah mengandung. hahaha~

 22 Disember 2014 - Spot darah .. mula keluar mcm ketulan darah period... fuhh.... baru nak rase tenang.. tp perasaan makin bercelaru plak dah.. tak ada rasa sakit.. dan kuantiti yang keluar pon tak la banyak sangat..

23 Disember 2014 - darah beku yang keluar makin obvious...  mcm pelik je... perot pon mula rasa sengal2... nak duduk agak tak selesa.. dah la keje kat opis berlambak2... sabar je la...

then tiba la.. di hari yang segalanya berlaku sekelip mata (sob ... sob... kesat airmata)

24 Disember  2014 - aku masih bekerja mcm biasa.. kerja pon banyak yang nak kene diselesaikan. perot makin lama makin sakit.. darah pon masih keluar ketul2 kecik...
~lebih kurang 12 tghri.. aku pi tandas.. dan terkejut. sbb ada tanda darah kat panty liner yg aku pakai.. kali ni bukan ketul2 lagi dah... dah keluar cecair plak.. hati tak sedap betul... Ya ALLAh swt. kuatkan la hambamu ini... aku call suami.. dan dia suruh balik...
aku ckap  kat EO aku.. aku nak HAlf day.. dia paham... sebelum balik. sempat aku siapkan sikit lagi kerja.. dan terus balik rumah... suami aku dah tunggu kat kete dia...
 pastu kitorang terus gerak ke hospital..

aku dan suami terus ke hospital melaka.. di unit kecemasan... lebih kurang kol 4 petang.
ya ALLAH.. ramai nye orang. mula2.. dia panggil cek tekanan darah ape sume.. pastu daftar. pastu cek perot. dan lebih kurang kol 6.30 petang... 
dorang refer aku ke O&G... unit pakar sakit puan...
mak ai.. ramai giler mak buyong kat sini.. 

kat sini pon ada prosedur2 nyer jugak. mmg kene kesabaran betol... mula2 kene amek darah.. tekanan darah aku mcm biasa la.. sejak bleeding.. aku stress. tekanan darah aku naik tinggi gak... lepas tu.. misi suruh tukar kain pink.. dan tunggu untuk scan...

sambil2 tunggu depan bilik scan... ada 2 orang pesakit.. yg sorang.. masalah bleeding jugak mcm aku.. tp ni kira anak no dua dia. 
yg sorang lagi..  hampir 7 tahun kahwin. ni anak pertama.. tapi doc swasta sahkan dia ada fibroid.
ya Allah s.w.t ... rupanya mcm2 masalah.. mcm2 dugaan Allah turunkan.. untuk kami ibu2 mengandung.. moga semua tabah lalui ujian ALLAH s.w.t ni... amin..

lebih kurang pukul 8.15malam.. bru la giliran aku masuk bilik doctor untuk scan...
doc scan perot.. tapi tak nampak apa2... doc scan sekali lagi ikut rahim...
mcm biasa.. doc ckp. kantung kosong... dan dia bagi 2 minggu untuk scan sekali lagi.
doc tak ada ckp ape2 plak. pasal bleeding aku ni.. ermm.. kompius...
sambil2 cakap tu.. doc seluk sekali lagi guna tangan dia.. mak ai.. sakit la..!!
xtau la aku ape dia nak rase ntah... 
aku keluar dri bilik doc dan.. peranakan aku mula rasa lain.. dan agak sakit...

selesai semua.. aku pon gerak balik.. dengan satu surat doc.. misi pesan. kalau darah keluar banyak. tros ke spital.. aku pon berjalan la ke tempat park..
 baru 3,4 tapak.. rasa sakit yang amat.... xbole nak berjalan.. ya ALLAH.. kenape la ni..

suami aku suruh tunggu kat lobi.. sementara dia nak amek kete.. aku sempat la melantak roti krim .. suami aku belikan masa dia duk menunggu aku. lepas kete suami aku park depan lobi.. dalam nak bangun ke kereta.. aku rasa.. darah keluar banyak... dan perot sakit sangat2..
sepanjang perjalanan nak balik rumah... perot aku sakit yang amat.. aku pk nak balik tido je... xtahan dah.. masa ni. duduk tak kene... baring tak kene.. sampai satu tahap.. aku menangis2 kat suami aku... menahan kan kesakitan yang teramat la dasat.. 
mcm nak terkeluar segala isi perot..
 sampai je kat depan flet kitorang.. suami aku cepat cri parking... 
lepas tu.. aku keluar je dri kereta.. dengan keadaan sakit2 tu... 
tiba2 darah keluar lagi ... dan lagi banyak dari masa kat hospital tadi...
 rasanya.. 3,4 kali ganda dia keluar.. sampai bole rasa.. darah mengalir kat kaki ...
nasib ada kain baju kurung. aku kepit je... dalam menahan sakit.. 
aku gagahkan diri naik tangga flet 3 tingkat aku tu..

ya ALLAh s.w.t dugaan apakah ni... dlm aku naik tangga.. darah kluar sekali lagi.. 
kali ni aku dapat rasa.. ada sesuatu keluar.. rasa something yang licin.. 
menitik air mata... menahan kesakitan pon ye~ kuatkan hati pon ye....
sampai je kat rumah.. cepat2 suami aku bawak aku ke tandas. dia suruh aku cuci darah dan mandi.. aku berdebar2 nak tgk apa yg keluar.. ya ALLAh ... ada ketul darah agak besar.. dan selaput .. rasanya tu kantung kosong yg doc ckp selama ni... 
luluh sangat rasa hati.. melalui segala2nya hari ni..
dalam sekelip mata je.. 

selesai bersihkan diri. aku mintak suami bungkus kan selaput tu baik2.. 
nak bawak ke hospital nanti.. mintak doc sahkan... 
aku baring kat katil...  suami  aku sapukan minyak angin kat kaki.. dan pakaikan stokin..
lepas suapkan aku makan ..... aku tertidur sampai la ke pagi...

esok nyer aku ke hospital.
dan doc sahkan aku dah keguguran... rahim pun dah kosong. tak perlu D&C (Cuci rahim)..
rasanya.. semalam masa doc seluk yg rasa sakit yg amat tu. dia bukak pintu rahim.. untuk kantung tu keluar... doc dah tau aku akan miscarringe gak nyer.. 

apa pun.. aku redha dengan ujian Allah s.w.t..
setiap rasa sakit... yg aku tempuhi ni... aku bersyukur... aku tau.. ALLAh s.w.t mempunyai satu perancangan terbaik buat kami suami isteri... 

saat ni... aku kuat hadapi dugaan ni.. 
terima kasih buat.. suami.. keluarga.... dan kawan2.. yang banyak bagi semangat buat diri ni.. tak terungkap dengan kata... betapa aku menghargai setiap perhatian yang kalian curahkan.. semua buat membuat jiwa ni tenang dan redha...
ALHAMDULILLAH...

salam sayang dari aku buat kamu semua...
 Assalamualaikum...







sayang... kamu pinjaman sementara dari ALLAH swt, 
yang akan tetap bersemadi dalam hati ini.. 
tunggu mama di syurga .. 
mama dan babah sayang kan kamu...




 

 With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐