Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

28 Mac 2014

Next Chapter: ‘’ Alhamdulillah… One Step Closer “

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 




Syukur Alhamdulillah…. Hari ni… genap la.. 2 minggu jari ni tersarung cincin dari family dia..
15.03.2014 pada hari sabtu.. keluarga en.ard datang untuk merisik….

huhu~ terasa blushing pulok… (gedik bukan?... (T__T)Y …..)

Post kali ni nak throwback… kerja2 belakang tabir… sepanjang nk menjayakan majlis antara aku dan En.Ard … memang tulang belakang yang berhempas pulas tuk majlis ni adalah Mak ….
My lovely mom…. Bionic Woman.. n the best woman in my life…
Kalau mak tak tolong aku.. tak sokong aku.. tak tau la nak wat buat macam mane….?
Untuk majlis aku yang serba simple ni… aku amek coti … dua hari… 

yerla.. aku pon Bionic woman gak.. nak marathon bawak mak aku pg beli brg2 dapo…
Ayah tiri aku keje… abg2 aku kat KL.. dorang balik ngan family memasing pon Jumaat malam…
So… fighting!!

13.03.2014 (Khamis)
Seawal 7.00 pagi…. Lepas selesai je solat subuh… aku da start bersiap… gerak dari rumah aku (rumah pangsa lereh)…. Ke rumah mak aku kat kampong kandang… lebih kurang 45 minit..
Destinasi pertama… Pasar besar Melaka sentral.. beli sayur… ayam… dan semua bahan2 basah untuk masak… xlupe.. ada gak tambahan inang2…. (orang Melaka tau la…) hehe..~
Lepas tu… hantar barang basah ke rumah mak kat kampong kandang… sambung plak.. ke kedai RM2 kt kampong jawa.. nak carik sudip mudip…. Dan semua yg sewaktu dengan nyer…
Dah hampir tengahari.. aku plan.. nak bawak mak ke Malim… nak makan.. dan alang2.. ada econsave… kitorang sambung plak.. beli barang2 lain.. mcm minyak masak, gula, pewangi tandas.. alas kaki dan mcm2 lah….
Last trip, aku ngan mak.. ke mydin Melaka sentral… cari bunga… nk deco sofa.. untuk sarung cincin nanti.. ngehehe…~
Pastu… da settle sume.. aku ngan mak pon balik la…… feuuu penat woi…
Balik.. rest je..... esok nyer baru sambung aktiviti seteruihh nyer…

14.03.2014 (Jumaat)
Hari jumaat yg cerah… aku bangon2 tidok… tgk mak aku xder kat uma...

keluar rupanyer... settlekan hal ape ntah.. aku tak hengat.
hari jumaat ni.. mmg xder aktiviti berjalan ape sgt...
cuma mmg bz... kupas bawang mawang.. potong sayur....
kupas kentang... siapkan semua bahan2 tuk mak masak esok.
tp... My bionic Woman.. iaitu mak.. dah settlekan part ayam... dah siap bersihkan..

lepas maghrib.. aku bawak mak ke family store duyung tuk beli buah tembikai..

xbest plak xder buah kan... dan malam tu.. aku pon.. sebok la.. duk mengiron..
baju kurung yang aku tempah tuk majlis ni.. walaupun... agak tak berpuas hati..
sbb kain longgar sgt2.. dan baju labuh sgt2.. xpe la.. redha..
  settle sume...last touch up... tuk majlis ni... aku pon.. start bentang kan tikau getah.. pasangkan karpet kat tengah rumah.. dan siap kan deco sofa... tuk sarung cincin nanti...

dan... jam menunjuk kan kol 3 pagi.. mari la kite tidok..

15.03.2014 (Sabtu) ~ The Day, Our Unofficial Engagement day~
fuh.... awal2 pagi lagi aku da bangun... 
kemas2 tempat tido... kol 7.30 pagi aku da siap mandi..
tgk mak da start bz memasak kat dapur... 
aku pun.. tolong la ape yang patot... potong buah.. itu yg penting... haha...
mmg bap masak.. mak aku.. mmg tak kasi tolong... dari kecik.. mmg kalau dia masak kat dapo. jgn mengader2... nak menyemak kat dapo kate nyer.. huwaaa.. sadis ke idak??

Pukol 10.00 abg2 aku da smpai.... abg emy tolong amek kan kek yang along sponsore..
maceyh abg2 ku... dan bermula la.. sesi mekap2.. by akak ipau... kak intan..
huhu.. ape pon.. maceyh kak.. sbb da tolong adik mu ini..
tp.. sian mekap.. aku kuat berpeloh.. kejapan dia da cair.. luntur... sadis...

kol 11.30 pagi, family ard pon sampai.. kelam kelibut aku lari masok bilik mak..
ada abg dia.. kak ipar dia.. ayah dia... makcik  dan 2 org pakcik dia..
(mak ard dah xada.. kalau arwah mak ard ada.. mesti lagi meriah..)
mmg agak kalut sikit.. sbb ... sebelom ni.. mmg tak ada bincang hal merisik dan lain2
dengan family... jadi.. family aku ngan ard pon.. agak konpius.. ngan planning kitorang..

dan selepas..  bincang2.. dan beritahu.. sedikit sebanyak perancangan kitorang...
alhamdulillah.. dengan lafaz bismillah...  cincin merisik disarungkan ke jari manis aku.. 
oleh makcik ard.... (fuh..... nebes...)

dan lepas tu..... dey all pon makan2.... borak2 sikit...
dan majlis pon selesai..

Syukur Alhamdulillah... segalanya dipermudahkan oleh ALLAH s.w.t
mmg sangat2 penat... dan tak larat.. tp syukur... langkah pertama kami..
tuk bersama.. dipermudahkan Allah s.w.t


Nah Nak share sikit gamba sekitar majlis...

 Nie la antara menu2 yang ada.. masa hari tuh...
actually.. ada ketupat...... ketupat daun.. spesel sikit kate nye.. (padahal tempah)
haha.. fefeeling hari raya plak....
Then ada sup ayam... mak wat kan.. tuk anak2 buah aku.. dan bebudak yg ada nanti...
air sunquick... dan buah tembikai... 
kuih ape... aku tak engat...



 Ni jajan untuk budak2.....
tp disebabkan tak ada bebudak...
so... bagi je.. sape2 yg ada... hehe... alhamdulillah.. dpt bekalkan tuk anak2 akak ard kat kluang..
dalam tuh ada.. air kotak.. kek hero (my peberet)  cumi besar.. dan cekelat kacang...



 tu la... antara bahan2 yg kene prepare...
tuk mak nk masak nanti... tp .. aku tak paham.. ape motip..
ada gambar tangan berinai kat sebelah.. hahahaha...
xder kaitan langsung.... tp still nak bgtau... aku ukir sendiri oke inai tuh...
gigih... asal pudau je.. aku tacapp balik...





 Ni la... sofa yang aku.. deco khas.
tuk sarung cincin nanti...
lawa tak?? hihi, mak yg tolong jahitkan.. tepi2 dia..
 mak mmg hebat...
sbb sume mak buat...
tenkiuu mak..



ni la... antara org2 penting ..
yg sama2 meraikan majlis aku..
abg2.. kakak2 ipar..
dan anak2 buah...

itu la.. kek yang along sponsore
maceyh along.. 
sbb layan kan adik mu ini..
puas makan kek..
nyum nyumm...

 nie jer gamba yng ada... sepanjang majlis merisik..
sume org bz berbincng.. smpai lupe nak amek gamba.. dan yang paling sedeyh..
lupe nk bergamba ngan mak.. (TT___TT)
sedihh giler.... carik2 gamba ngan mak.. xder... sbb nyer.. lepas org2 sume balik..
aku teros salin baju.. tuk basuh pinggan mangkok..
tak sempat nk bergambar ngan dorang.. terluper la..... huwaaaaaaaaaaaaaaaaa..

 ujung belah kiri ni.... MUA ... hehe.. itu la.. kakak ipar ku.. kak intan..
merangkap.. juru mekap tuk aku.. yg osem... 
yg tengah tu la.. baju kurung merisik yg aku tempah tu..
yg kanan tu la aku.. actually masa ni... mmg tak puas ati.. sbb xdpt nak bersiap betol2.. 
huhu.. anak2 buah dah berlari2.. dengan cuaca panas nyer.. tengah2 pasang brooch tudung..
keluarga ard pon sampai... sadis......


Ape pon... hanya mampu aku bersyukur dengan segala yg Allah s.w.t dah kurniakan pada aku..
ni yg aku minta selama ni.. dan DIA makbulkan.... xlama dah...
insya'ALLAH... tiada aral~ panjang usia...
aku update entry lagi k..~ 

wish me luck guy....

love u. <3 font="">


Yes... I'm engaged...
please wish me the best.. tenkiuuu friend.. :)





 
With Love,

 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

11 Mac 2014

Next Chapter :‘’ 15.03.2014, permudahkan la…… “

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 


Sambil duduk depan computer….
Sambil Tv kat ruang tamu terpasang citer ntah pape….
Aku sensorang.. melayan serabot memikirkan..
Perihal majlis merisik sabtu ni..
Hrm….. rancang nyer… nak buat kol 11.30 pagi di rumah pakcik kat kandang…

Mak plan nak masak Rendang, Kuah Lodeh dan…. Ketupat…
Kek secret resepi along sponsor.. Mekasih Along!!

Maybe.. ada kuih sikit…
(………………off record jap……….) * Tiba2 teringat… nak tulis apa barang nak beli esok…
Fuh… walaupun… baru nak majlis merisik…. Aku punyer stress.. bercampur baur…
Bulan ni… bulan yang agak Bz dak serabot untuk aku..
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…!! L
Aku harap… ape yg aku dah susunkan untuk aku dan ard … akan berjalan dengan lancar..
Moga2… kedua keluarga dapat disatukan… moga2… ini adalah jalan terbaik buat aku dan ard..
Masa cepat sangat berlalu… rase nyer… baru semalam aku plan ngan ard tuk majlis merisik bulan 3… tup2… dah nak dekat sangat majlis nyer…
Ya Allah kuatkan la hati hamba mu ini…
Maken dekat majlis.. maken kerap plak aku nak berbalah ngan mak aku… aduyaii…
Senyapp aren.. syuuuuuu… jgn nak duk temper sangat….!
Usaha, sabar dan tawakal…
Insya’allah.. majlis akan berjalan dengan lancar… 3 hari lagi… dupp dapp.,. dupp dapp..
Yerla.. memang la.. aku dan ard dah kenal.. hampir 2 tahun… tapi… dengan family dia… huhu..
Kenal2 gitu je… harap2… semua nyer berjalan lancar.. aminn Ya Rabbal Alamin…




                                       #Teaser For the next post




With Love,


 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

06 Mac 2014

Diari Hati ; '' 190 hari? erm..... ''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 



 Hahhhhh.... aper yang 190 hari?
hahahaa ..... itu adalah hari aku (.............off record...............) ..
CET!! ape tu? 
hahahaa.. sabau je la k..

yang penting .. aku sangat2 berharap...
segala nye... dipermudahkan ALLAH s.w.t...
adalah ape yang bakal jadi nanti merubah hidop aku selamanya?
adakah aku akan kawen ngan Tengku jalil ? eyh?? (mcm carik gadooo je kan..)
atau kah,.. aku akan menjadi share holder cemara holding (drama melayu daaaaaa...)

merepek bukan??
hahaha... biasa.. itu memang perkara biasa....
kalau aren tak merepek.. itu bukan aren... mungkin beliau arron aziz..~

hahaha.. (xlawak ke?) oke bai.


.......................................................................................................

Sekarang ni.... dalam kepala... mcm2 nak pk...
mcm2 nak planning...
mcm2 nak cerita yang tak bole!! (arghhhhhhhhhhhh! jiwa meronta!!)
sebab..... apa yang bakal terjadi nanti.... adalah menjadi rahsia istana (ini tipu)
heuu heuu heuu...  fefeeling nak jadi menantu raja plak kan.. Phuiiii

oke2 serius....
sekarang dalam listing.... banyak jugak benda yang aku tak settlekan lagi..
kalau diberi 100%.. maybe hanya 25% jer yang dah settle...
harap2 190 hari yang tersisa.. sangat2 cukop...
untuk aku settlekan segalanya.. 
sebelom aku terbang ke Amsterdam untuk urusan perniagaan aku (pon tipu)....

hope entry kali ni..
tak mendatangkan MUrka kawan2...
aku sebenarnyer sangat bosan..... banyak benda nak buat.. 
tapi mata aku ni.. bagai ada haiwan liar menari2..~ punyer la berat ya amat....

tapi.......
cerita.... 190 hari dan seterusnya .. akan aku update dari masa ke semasa...
insya'allah...  satu saat yang tepat.. akan aku kongsikan secara detail...
sehingga kite bagai berpisah tiada.... (tak ada rahsia la konon)...

banyak benda nak kongsi.. tapi belom masanyer... 
busy bonar sekarang... 
kerja kat opis pon maken lama maken pending gamak nyer..
otak beku woi..!
semangat aren... semangat!!~

Moga hari2 yang mendatang~ menjanjikan yang terbaik wat kiter sume..
dan mudah2an.. segala nyer mudah je..... moga ALLAH s.w.t memberkati kite..
Amin ya rabbal alamin. 
 







With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐