Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

30 Disember 2014

Ceritera Hidup : '' Bukan Rezeki Kami''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 

entry kali ni akan agak panjang...
dan mungkin akan buatkan korang tertido masa membaca.. sabar yer... keep reading..~



Alhamdulillah... Hari ni  Genap seminggu aku Berpantang Di rumah..
tak tau kat mana nak mula... rancangnya... lepas trimester pertama baru nak post bgtau tentang berita gembira tu. Tapi perancangan ALLAH s.w.t tu lebih sempurna, DIA yang MAHA mengetahui segala yang terbaik dari apa yang direncanakan nya. 
Akhirnya berita gembira itu terpaksa aku ceritakan dengan nafas yang panjang. Berita gembira yang sementara, mungkin tu kot tajuk sesuai tuk post kali ni. Walau pun perit nak terima, namun aku redha dengan ketentuan Ilahi. 

15 November 2014... merupakan hari pertama aku tau aku pregnant.. 
masa tu cek guna UPT test je.. beli kat farmasi Ali sg.udang, rm7.... 
lepas tu... kitorang ke klinik family taman cempaka.. depan tesco melaka..
doc cek air kencing... dan aku disahkan hamil 5 minggu..
terkejut jugak kan. xsangka.. cepat Allah s.w.t bg rezeki anak kat aku dan suami...
baru 2 bulan lepas kahwin... mmg perasaan bercampur2.. 
Alhamdulillah.. kami bersyukur dengan kurniaan yg Maha Esa...

17 November 2014 ... aku excited pergi bukak buku merah kat KK seri tanjung, mcm2 prosedur .. mula dengan kene interview mcm2.. mula2 berangin jugak. tp lama2... kental sudah.. hahaha.. pastu amek tekanan darah, berat, cek pegnen sekali lagi. ujian air kencing... dan last sekali jumpe doc. Disebabkan kandungan baru 5 minggu.. doc xbole nak scan. so dia bagi 2nd appointment untuk check up biasa dan scan perot sekali.
Happy giler.. biler segala dah settle.. pas ni check up bulanan je la...

aku meneruskan rutin mcm biasa... kawan2 kat opis.. happy giler ... hahaha...
sharp shooter katenyer... tak senonoh kan ... aku happy. bila semua org mendoakan yang baik2.. almost sebulan dari tarikh aku bukak buku... akhirnya...
something tak menyenangkan jiwa berlaku.......
 

12 Disember 2014 - masa ni kandungan dah masuk 10 minggu sepatutnya. 
spot darah mcm org nak habis period keluar.. dalam kuantiti yang sikit dn tak ada rasa sakit langsung... mak ai.. apekah ni... mula dah nak google... 
feuu.. baca2.. ada yang ckp.. itu perkara biasa.. mungkin proses baby nak menapak dalam rahim kite..

13 Disember 2014 - Spot Darah coklat bercampur sikit darah merah2 keluar, masih tak rasa sakit.. tp jiwa dah kacau da masa ni. xbole jadi ni.. kene gak pi Klinik cek. sebab nak tunggu 2nd check up, 16.12.2014... nak kene tunggu lagi 3 hari kot...
aku dan suami cepat2 pg klinik Al-Azhim lebih kurang 7malam masa tu.
doc scan dan nampak kantung baby, tapi berita tak best.. tak nampak janin. dan saiz kantung mcm baru 8 minggu.. kecik.. 
doc kate.. maybe.. tarikh Last period tu salah.. dan budak dalam perut kecik lg..  
dan kemungkinan baby mmg ada masalah... 
masa ni.. air mata nak meleleh.. tp tahan je. keluar dri bilik doc. dengan perasaan yang bercampur2... doc bagi ubat kuat rahim untuk seminggu..
keluar je klinik.. aku dah menangis bagai nak rak.. balik rumah.. mengoogle lagi.. kali ni.. pasal 'Kantung Kosong'~ ya ALLAH s.w.t , xtau nak citer cane.. korang baca la sendiri.. mmg tak kuat rasa.. dan since hri ni.. boleh dikatakan tiap2 hari aku akan baca pasal kantung kosong.. dengan harapan ada sinar dan berita gembira buat aku..

14 disember 2014 - spot darah keluar warna merah.. tak banyak dan tak sakit..
aku terus makan ubat mcm biasa. Segala kerja2 rumah.. suami yang take over. mmg dia tak kasi buat satu ape pon.

15 disember 2014 - lepas citer kat kawan2 opis.. dorang mmg nasihatkan aku ke spital.... aku teros call suami aku.. soh balik.. padahal.. dia baru je masuk keje.. huhu..~
 suami aku buat keputusan nak ke KK seri tanjung,mlk dan amek surat refer hospital... 
kitorang terus ke sana.. tp doc kat KK interview aku plak.. then dia cek rahim.. 
guna alat ape ntah mcm muncung itik.. mak aii.. sakit woi...  
doc ckp.. mmg ada pendarahan .. dan pendahan tu disebabkan ada sikit luka kat pintu rahim. so xada ape2... xperlu refer spital. if refer... pihak spital pon akan buat ujian yg sama.. dan still akan ckp perkara yang sama(kata doc tu la)
lepas tu.. doc scan perot.. kantung nampak kosong lagi..
then dia scan ikut rahim plak... kantung mmg sah kosong dan saiz baru 6 minggu 4 hari..
YA ALLAH s.w.t, hanya DIA yang tau perasaan aku masa ni.. doc bg aku 2 minggu untuk repeat scan... kalau tak ada jugak . kemungkinan besar baby mmg tak ada...
aku balik dengan perasaan yg tk tau nak kate... Klinik Seri tanjung kasi MC  2 hari...

16 Disember 2014 - walau MC...~ aku ke KK sekali lagi, untuk check up biasa.. 
lepas cek air kencing.. cek darah dan cek tekana darah.. aku masuk bilik doc....
doc yg semlm kate tak ada pape tu. tiba2 nk refer kan aku ke spital. katenyer.. bagi elak kan aku tak tenang fikir kan pasal kandungan ni kat rumah. Ya Allah... terasa nak nangis depan dia.. kenape la semalam masa aku nak ke hospital ko tahan? 
(tu yg bermain kat fikiran)...
disebabkan suami aku dah mula keja.. aku ckp kat doc... tak payah la..
aku tunggu lagi 2 minggu apa keputusan nyer.. bru aku akan fikirkan tindakan seterusnya..

hari2 seterusnya.. aku kene pakai panty liner.. memandangkan aku nak solat. 
so tak bole la nak biarkan darah melekat kat panty kan.. 
aku teruskan dengan makan ubat kuatkan rahim.. tak lupe jugak vitamin Obimin yg doc bekalkan... dan tak lupe.. untuk terus berdoa.. moga kandungan aku ni sihat.. dan diberi peluang untuk melihat dunia.. seterusnya menjadi insan yg berbakti pada agama.. bangsa.. negara.. tak putus2 aku bermohon pada yang Esa...
dalam masa yang sama. aku teruskan jugak mengoogle.. kisah2 dan pengalaman kandungan kosong ni.. akhirnya.. sikit2 aku mula redha.. dan siapkan diri. untuk sebarang kemungkinan..

lupe plak aku nak share.. sepanjang aku mengandung.. pada awal nye .. mmg ada sikit loya .. tapi lama kelamaan.. semua tu berkurang dan hilang ... sampai kadang2 lupe.. yang tengah mengandung. hahaha~

 22 Disember 2014 - Spot darah .. mula keluar mcm ketulan darah period... fuhh.... baru nak rase tenang.. tp perasaan makin bercelaru plak dah.. tak ada rasa sakit.. dan kuantiti yang keluar pon tak la banyak sangat..

23 Disember 2014 - darah beku yang keluar makin obvious...  mcm pelik je... perot pon mula rasa sengal2... nak duduk agak tak selesa.. dah la keje kat opis berlambak2... sabar je la...

then tiba la.. di hari yang segalanya berlaku sekelip mata (sob ... sob... kesat airmata)

24 Disember  2014 - aku masih bekerja mcm biasa.. kerja pon banyak yang nak kene diselesaikan. perot makin lama makin sakit.. darah pon masih keluar ketul2 kecik...
~lebih kurang 12 tghri.. aku pi tandas.. dan terkejut. sbb ada tanda darah kat panty liner yg aku pakai.. kali ni bukan ketul2 lagi dah... dah keluar cecair plak.. hati tak sedap betul... Ya ALLAh swt. kuatkan la hambamu ini... aku call suami.. dan dia suruh balik...
aku ckap  kat EO aku.. aku nak HAlf day.. dia paham... sebelum balik. sempat aku siapkan sikit lagi kerja.. dan terus balik rumah... suami aku dah tunggu kat kete dia...
 pastu kitorang terus gerak ke hospital..

aku dan suami terus ke hospital melaka.. di unit kecemasan... lebih kurang kol 4 petang.
ya ALLAH.. ramai nye orang. mula2.. dia panggil cek tekanan darah ape sume.. pastu daftar. pastu cek perot. dan lebih kurang kol 6.30 petang... 
dorang refer aku ke O&G... unit pakar sakit puan...
mak ai.. ramai giler mak buyong kat sini.. 

kat sini pon ada prosedur2 nyer jugak. mmg kene kesabaran betol... mula2 kene amek darah.. tekanan darah aku mcm biasa la.. sejak bleeding.. aku stress. tekanan darah aku naik tinggi gak... lepas tu.. misi suruh tukar kain pink.. dan tunggu untuk scan...

sambil2 tunggu depan bilik scan... ada 2 orang pesakit.. yg sorang.. masalah bleeding jugak mcm aku.. tp ni kira anak no dua dia. 
yg sorang lagi..  hampir 7 tahun kahwin. ni anak pertama.. tapi doc swasta sahkan dia ada fibroid.
ya Allah s.w.t ... rupanya mcm2 masalah.. mcm2 dugaan Allah turunkan.. untuk kami ibu2 mengandung.. moga semua tabah lalui ujian ALLAH s.w.t ni... amin..

lebih kurang pukul 8.15malam.. bru la giliran aku masuk bilik doctor untuk scan...
doc scan perot.. tapi tak nampak apa2... doc scan sekali lagi ikut rahim...
mcm biasa.. doc ckp. kantung kosong... dan dia bagi 2 minggu untuk scan sekali lagi.
doc tak ada ckp ape2 plak. pasal bleeding aku ni.. ermm.. kompius...
sambil2 cakap tu.. doc seluk sekali lagi guna tangan dia.. mak ai.. sakit la..!!
xtau la aku ape dia nak rase ntah... 
aku keluar dri bilik doc dan.. peranakan aku mula rasa lain.. dan agak sakit...

selesai semua.. aku pon gerak balik.. dengan satu surat doc.. misi pesan. kalau darah keluar banyak. tros ke spital.. aku pon berjalan la ke tempat park..
 baru 3,4 tapak.. rasa sakit yang amat.... xbole nak berjalan.. ya ALLAH.. kenape la ni..

suami aku suruh tunggu kat lobi.. sementara dia nak amek kete.. aku sempat la melantak roti krim .. suami aku belikan masa dia duk menunggu aku. lepas kete suami aku park depan lobi.. dalam nak bangun ke kereta.. aku rasa.. darah keluar banyak... dan perot sakit sangat2..
sepanjang perjalanan nak balik rumah... perot aku sakit yang amat.. aku pk nak balik tido je... xtahan dah.. masa ni. duduk tak kene... baring tak kene.. sampai satu tahap.. aku menangis2 kat suami aku... menahan kan kesakitan yang teramat la dasat.. 
mcm nak terkeluar segala isi perot..
 sampai je kat depan flet kitorang.. suami aku cepat cri parking... 
lepas tu.. aku keluar je dri kereta.. dengan keadaan sakit2 tu... 
tiba2 darah keluar lagi ... dan lagi banyak dari masa kat hospital tadi...
 rasanya.. 3,4 kali ganda dia keluar.. sampai bole rasa.. darah mengalir kat kaki ...
nasib ada kain baju kurung. aku kepit je... dalam menahan sakit.. 
aku gagahkan diri naik tangga flet 3 tingkat aku tu..

ya ALLAh s.w.t dugaan apakah ni... dlm aku naik tangga.. darah kluar sekali lagi.. 
kali ni aku dapat rasa.. ada sesuatu keluar.. rasa something yang licin.. 
menitik air mata... menahan kesakitan pon ye~ kuatkan hati pon ye....
sampai je kat rumah.. cepat2 suami aku bawak aku ke tandas. dia suruh aku cuci darah dan mandi.. aku berdebar2 nak tgk apa yg keluar.. ya ALLAh ... ada ketul darah agak besar.. dan selaput .. rasanya tu kantung kosong yg doc ckp selama ni... 
luluh sangat rasa hati.. melalui segala2nya hari ni..
dalam sekelip mata je.. 

selesai bersihkan diri. aku mintak suami bungkus kan selaput tu baik2.. 
nak bawak ke hospital nanti.. mintak doc sahkan... 
aku baring kat katil...  suami  aku sapukan minyak angin kat kaki.. dan pakaikan stokin..
lepas suapkan aku makan ..... aku tertidur sampai la ke pagi...

esok nyer aku ke hospital.
dan doc sahkan aku dah keguguran... rahim pun dah kosong. tak perlu D&C (Cuci rahim)..
rasanya.. semalam masa doc seluk yg rasa sakit yg amat tu. dia bukak pintu rahim.. untuk kantung tu keluar... doc dah tau aku akan miscarringe gak nyer.. 

apa pun.. aku redha dengan ujian Allah s.w.t..
setiap rasa sakit... yg aku tempuhi ni... aku bersyukur... aku tau.. ALLAh s.w.t mempunyai satu perancangan terbaik buat kami suami isteri... 

saat ni... aku kuat hadapi dugaan ni.. 
terima kasih buat.. suami.. keluarga.... dan kawan2.. yang banyak bagi semangat buat diri ni.. tak terungkap dengan kata... betapa aku menghargai setiap perhatian yang kalian curahkan.. semua buat membuat jiwa ni tenang dan redha...
ALHAMDULILLAH...

salam sayang dari aku buat kamu semua...
 Assalamualaikum...







sayang... kamu pinjaman sementara dari ALLAH swt, 
yang akan tetap bersemadi dalam hati ini.. 
tunggu mama di syurga .. 
mama dan babah sayang kan kamu...




 

 With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

11 Oktober 2014

OurBigDays : ''Aku Terima Nikahnya''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 


Syukur Alhamdulillah... dalam aku menghitung hari...  membilang setiap detik...
menanti saat di ijab kabul kan... ....now, dalam tak sedar... Lagi 2 hari Genap la.. Sebulan..aku bergelar seorang Isteri...ikatan 'Halal', Aku terima nikah nya..... 
bersama seorang lelaki..yang cukup istimewa di mata dan hati aku... 
Alhamdulillah...... Terima kasih Ya ALLAH s.w.t 

kalau di ingat2kan balik... xtau nak kate...susah rupa nyer... nk kawen ni.. 
ingatkan sekacang goreng je senang.. rupanyer...kene kesabaran ... tahap... kuasa halilintar....  woi...!

mane tak nyer...
nak kene pi kursus kawen.. lepas tu.. nk isi borang kawen pon. kene tunggu masa..
bukan men redah je... HIV test lagi.. yg tu bru part aku... part en suami.. dia la yg tanggung sengsara.. hahaa.. alo cian. yerla.. bini org melaka. suami org johor. 
kene la... suami mintak kebenaran nikah luar daerah...  settle bap borang. 
pastu imam pulak.

part majlis.. dri dewan, ke mak andam.. ke jurugambar... pastu katering.. sampai la.. part doorgift.. dan sekecil2 zarah...... sume part kene well planning....

ape pon.. syukur ya ALLAH... xtau nak kat ape dah...
lepas dah semua lelah.. semua nya dah selesai.. dengan penuh berkat..
dugaan pon banyak.. tanpa bantuan keluarga .. kawan2.. dan semua orang...
xtau la ape nak jadi.. dik nonnnnnn..... hakak tertonggengg la gamak nyer..
mak2 sedara.. pak sedara.. adik2 abg sepupu pon.. banyak sgt2 membantu..
reen sayanggg kamuu semuaaa woii! 

nanti next entry .. aku shared... step2... dri kursus kahwin.. smpai la ke urusan majlis k..
sekadar perkongsian ilmu.. buat sahabat2.. adik2.. yg rancang nak mendirikan rumah tangga.. yerla.. bak kate orang... ilmu patut dikongsikan.. pengalaman tu penting..
walau rase nak tertonggeng... menguruskan semua nya.. Suami ku itu.. adalah lelaki terbaik di alam semesta...~ sgt supportive.. ape je yg isteri dia nk.. sume dia support.
syukur sgt2..~

Buat masa sekarang, 
aku dan suami... terpaksa la PJJ (Perkahwinan Jarak Jauh).. hah.. ingt study je ada PJJ.. Kawen pon ada tau. yerla.... suami keje Kluang... isteri keje melaka..
nk minta tukar pon.. bukan senang kan... kami terima dugaan ni... dengan hati terbuka.
tp... usaha nk minta tuka akan terus aku giatkan... hopefully... dalam taon depan..
dah dapat pindah Kluang... Insya'Allah....

siapa sangka.. dri kawan seOpis.. ke teman gosip....ke sang kekasih cintun...
dan sekarang... ikatan tu lebih kukuh dan utuh...
dan rupa nyer.. mmg seronok... sambung bercinta lepas kahwin..
perasaan tu lebih ikhlas dan tulus... Berkasih kerana ALLAH s.w.t ..
indah sgt... kalau tau dulu.. awal2 dah kawen.. (hahahahahahahaa)

walau pun kahwin tu seronok.. tp~ aku tau..
ini adalah permulaan sebuah kehidupan... banyak lagi cabaran dan liku hidup..
yang aku dan suami akan tempuhi lepas ni.. bukan sekadar membina hidup bersama.. 
lepas ni.. tapi.. menghadapi susah senang.. jatuh bangun... sedih gembira dan segala nya bersama... moga kami sentiasa bersedia .. menghadapi... ujian ALLAH s.w.t di hari depan dengan tabah... dan aku yakin... langkah kaki kami akan selalu sama..


"Aʙɢ... sʏɢ ᴛᴀᴜ... sʏɢ ᴛᴀᴋ sᴇᴍᴘᴜʀɴᴀ... ᴅᴀɴ sʏɢ sᴇᴅᴀʀ.. ᴀʙɢ ᴊᴜɢᴀ ᴛᴀᴋ sᴇᴍᴘᴜʀɴᴀ..
ᴛᴀᴘɪ sʏɢ ʏᴀᴋɪɴ.. ʜᴀɴʏᴀ ᴀʙɢ ʏᴀɴɢ ᴍᴀᴍᴘᴜ ᴍᴇɴʏᴇᴍᴘᴜʀɴᴀᴋᴀɴ ...
sᴇᴛɪᴀᴘ ʀᴜᴀɴɢ ʜɪᴅᴜᴘ sʏɢ.... ᴅᴀɴ sʏɢ ʙᴇʀʜᴀʀᴀᴘ... ᴅᴘᴛ ᴍᴇʟᴇɴɢᴋᴀᴘɪ ᴋᴇʜɪᴅᴜᴘᴀɴ ᴀʙɢ sᴇʙᴀɪᴋ ɴʏᴀ.. "




With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

10 Julai 2014

Next Chapter : '' 64 days 11 hours and 14 minute to go ...''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 


 Salam 12 Ramadhan, hah..... puasa ke idak??...
hahaha... opkos la yu ols puasa kan......  :)

Sekarang ni.. Dalam proses Pembelajaran Memasak..
dah berjaya buat kek Batik dan Kuih raya... Cornflakes Madu...
Alhamdulillah...
Hope pasni akan pandai wat kek dan mcm2 lagik...

dalam entry kali ni... aku nak share progress..  
Menuju Halal yg hanya tinggal lebih kurang 2bulan je lagi...
nebesss nebess...

Now.. tengah nak settlekan hal borang dan imam...
semua masih kabur lagi.. tp borang part lelaki dah settle.. yg kabur nyer...
part aku, adei....~
Yg lain2.. hopefully... tak ada masalah la...
Pejam celik.....   Pejam Celik...
mcm tak sangka... masa maken hampir... 
lepas ni... Everything akan berubah... dan mudah2an,
Semua yang berubah... semua nya baik2 je.... amin...~

Yerla...umo da 26 Tahun..... (tua ke?)
asek duk bawah tiak mak je... 
perlu ada satu matlamat .. yg akan lebih mendewasakan diri lepas ni..

tapi bila Pk2 balik... dengan masa yang tersisa...
rasa nak sgt2, balik ke zaman budak2.. 
masa duk gado2 wresling ngan abg2 aku yg masa tu pon bujang2 lagi..
Teringin nak jadi bestfwent adik2..~ dengar cita2 dorang.. layan perangai dorang..
Men Game the sims.. smpai kene marah ngan abah...

Bila da maken dekat masa nye ni...
rasa diri maken ke arah mak2... hahahahaaa..
mana tak nyer... 
kalau dulu... bukak internet... first thing.. cri lagu2 baru..
smpai kan... menjadik.. supplier lagu baru tuk kwn2..~
sekarang ni.... Bukak tenet/Utube... carik... resepi sambal udang petai...
hah.. ko hado? hahaha..~ 

Aku ni .. Anak perempuan mak satu2 nyer... 
so mmg dari kecik.. mak halang ke dapo... T___T
tp tak leyh salahkan mak gak... aku pon suke bila tak yah masak..
duk hadapp tv je..~ so now.... padan la muke kan...! 
tp.. Ibu aku pulak lain... bila dia msak... dia akan mintak.. 
aku dan adik2 pompuan aku yg lain.. tuk sama2 kat dapo...
kadang2 kitorang berdua je.. sebab adik2 kecik lagik...
so dari situ aku belajar kupas itu ini..
 huntung ada mak dan ibu..
alhamdulillah... Resepi dan tips masak dari mak dan Ibu.. Akan aku gunakan sebaik nya...

Insya'ALLAH....  dengan setiap pengalaman yg aku lalui..
sepanjang 26 tahun ni... akan aku gunakan sebaik mungkin...
untuk menjadi insan yang lebih baik lepas ni...
Rasanya~ dah puas hidup bebas mcm burung... 
suka2 nak kemana.. dengan siapa...~ (tp masih dipantau oleh abah dan abg2... dari jauh)
kerja sana sini... dan.. terdetik dalam ati... mungkin ni la masa yang sesuai..
untuk berkongsi kehidupan dengan seseorang yang aku syg..~
(ehem2....)

okeh.. dah2..~ mengantok plak mata beta...
ape pon... banyak lagi nak kene settlekan...
Banyak lagi tak settle..
okeh la....
nnti bila ada masa aku akan kongsikan... semua progress.. dari A- Z ....

 To my One and Only ...En Ard....Terime Kasih.. untuk sentiasa Bersabar.
Untuk setiap ketawa, marah, sedih, gembira yang terlalu banyak kite kongsi bersama.
hati ini berharap.. moga hari2 mendatang... dpt kite tempuhi bersama..
dengan rasa yang sama.... sehingga akhir hayat kite.... 
im not gonna be your first,~ but i will try my very best...~ to be your last .. 
i will always love you... My man... Always.. Insya'ALLAH.






With Love,

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

28 Mac 2014

Next Chapter: ‘’ Alhamdulillah… One Step Closer “

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 




Syukur Alhamdulillah…. Hari ni… genap la.. 2 minggu jari ni tersarung cincin dari family dia..
15.03.2014 pada hari sabtu.. keluarga en.ard datang untuk merisik….

huhu~ terasa blushing pulok… (gedik bukan?... (T__T)Y …..)

Post kali ni nak throwback… kerja2 belakang tabir… sepanjang nk menjayakan majlis antara aku dan En.Ard … memang tulang belakang yang berhempas pulas tuk majlis ni adalah Mak ….
My lovely mom…. Bionic Woman.. n the best woman in my life…
Kalau mak tak tolong aku.. tak sokong aku.. tak tau la nak wat buat macam mane….?
Untuk majlis aku yang serba simple ni… aku amek coti … dua hari… 

yerla.. aku pon Bionic woman gak.. nak marathon bawak mak aku pg beli brg2 dapo…
Ayah tiri aku keje… abg2 aku kat KL.. dorang balik ngan family memasing pon Jumaat malam…
So… fighting!!

13.03.2014 (Khamis)
Seawal 7.00 pagi…. Lepas selesai je solat subuh… aku da start bersiap… gerak dari rumah aku (rumah pangsa lereh)…. Ke rumah mak aku kat kampong kandang… lebih kurang 45 minit..
Destinasi pertama… Pasar besar Melaka sentral.. beli sayur… ayam… dan semua bahan2 basah untuk masak… xlupe.. ada gak tambahan inang2…. (orang Melaka tau la…) hehe..~
Lepas tu… hantar barang basah ke rumah mak kat kampong kandang… sambung plak.. ke kedai RM2 kt kampong jawa.. nak carik sudip mudip…. Dan semua yg sewaktu dengan nyer…
Dah hampir tengahari.. aku plan.. nak bawak mak ke Malim… nak makan.. dan alang2.. ada econsave… kitorang sambung plak.. beli barang2 lain.. mcm minyak masak, gula, pewangi tandas.. alas kaki dan mcm2 lah….
Last trip, aku ngan mak.. ke mydin Melaka sentral… cari bunga… nk deco sofa.. untuk sarung cincin nanti.. ngehehe…~
Pastu… da settle sume.. aku ngan mak pon balik la…… feuuu penat woi…
Balik.. rest je..... esok nyer baru sambung aktiviti seteruihh nyer…

14.03.2014 (Jumaat)
Hari jumaat yg cerah… aku bangon2 tidok… tgk mak aku xder kat uma...

keluar rupanyer... settlekan hal ape ntah.. aku tak hengat.
hari jumaat ni.. mmg xder aktiviti berjalan ape sgt...
cuma mmg bz... kupas bawang mawang.. potong sayur....
kupas kentang... siapkan semua bahan2 tuk mak masak esok.
tp... My bionic Woman.. iaitu mak.. dah settlekan part ayam... dah siap bersihkan..

lepas maghrib.. aku bawak mak ke family store duyung tuk beli buah tembikai..

xbest plak xder buah kan... dan malam tu.. aku pon.. sebok la.. duk mengiron..
baju kurung yang aku tempah tuk majlis ni.. walaupun... agak tak berpuas hati..
sbb kain longgar sgt2.. dan baju labuh sgt2.. xpe la.. redha..
  settle sume...last touch up... tuk majlis ni... aku pon.. start bentang kan tikau getah.. pasangkan karpet kat tengah rumah.. dan siap kan deco sofa... tuk sarung cincin nanti...

dan... jam menunjuk kan kol 3 pagi.. mari la kite tidok..

15.03.2014 (Sabtu) ~ The Day, Our Unofficial Engagement day~
fuh.... awal2 pagi lagi aku da bangun... 
kemas2 tempat tido... kol 7.30 pagi aku da siap mandi..
tgk mak da start bz memasak kat dapur... 
aku pun.. tolong la ape yang patot... potong buah.. itu yg penting... haha...
mmg bap masak.. mak aku.. mmg tak kasi tolong... dari kecik.. mmg kalau dia masak kat dapo. jgn mengader2... nak menyemak kat dapo kate nyer.. huwaaa.. sadis ke idak??

Pukol 10.00 abg2 aku da smpai.... abg emy tolong amek kan kek yang along sponsore..
maceyh abg2 ku... dan bermula la.. sesi mekap2.. by akak ipau... kak intan..
huhu.. ape pon.. maceyh kak.. sbb da tolong adik mu ini..
tp.. sian mekap.. aku kuat berpeloh.. kejapan dia da cair.. luntur... sadis...

kol 11.30 pagi, family ard pon sampai.. kelam kelibut aku lari masok bilik mak..
ada abg dia.. kak ipar dia.. ayah dia... makcik  dan 2 org pakcik dia..
(mak ard dah xada.. kalau arwah mak ard ada.. mesti lagi meriah..)
mmg agak kalut sikit.. sbb ... sebelom ni.. mmg tak ada bincang hal merisik dan lain2
dengan family... jadi.. family aku ngan ard pon.. agak konpius.. ngan planning kitorang..

dan selepas..  bincang2.. dan beritahu.. sedikit sebanyak perancangan kitorang...
alhamdulillah.. dengan lafaz bismillah...  cincin merisik disarungkan ke jari manis aku.. 
oleh makcik ard.... (fuh..... nebes...)

dan lepas tu..... dey all pon makan2.... borak2 sikit...
dan majlis pon selesai..

Syukur Alhamdulillah... segalanya dipermudahkan oleh ALLAH s.w.t
mmg sangat2 penat... dan tak larat.. tp syukur... langkah pertama kami..
tuk bersama.. dipermudahkan Allah s.w.t


Nah Nak share sikit gamba sekitar majlis...

 Nie la antara menu2 yang ada.. masa hari tuh...
actually.. ada ketupat...... ketupat daun.. spesel sikit kate nye.. (padahal tempah)
haha.. fefeeling hari raya plak....
Then ada sup ayam... mak wat kan.. tuk anak2 buah aku.. dan bebudak yg ada nanti...
air sunquick... dan buah tembikai... 
kuih ape... aku tak engat...



 Ni jajan untuk budak2.....
tp disebabkan tak ada bebudak...
so... bagi je.. sape2 yg ada... hehe... alhamdulillah.. dpt bekalkan tuk anak2 akak ard kat kluang..
dalam tuh ada.. air kotak.. kek hero (my peberet)  cumi besar.. dan cekelat kacang...



 tu la... antara bahan2 yg kene prepare...
tuk mak nk masak nanti... tp .. aku tak paham.. ape motip..
ada gambar tangan berinai kat sebelah.. hahahaha...
xder kaitan langsung.... tp still nak bgtau... aku ukir sendiri oke inai tuh...
gigih... asal pudau je.. aku tacapp balik...





 Ni la... sofa yang aku.. deco khas.
tuk sarung cincin nanti...
lawa tak?? hihi, mak yg tolong jahitkan.. tepi2 dia..
 mak mmg hebat...
sbb sume mak buat...
tenkiuu mak..



ni la... antara org2 penting ..
yg sama2 meraikan majlis aku..
abg2.. kakak2 ipar..
dan anak2 buah...

itu la.. kek yang along sponsore
maceyh along.. 
sbb layan kan adik mu ini..
puas makan kek..
nyum nyumm...

 nie jer gamba yng ada... sepanjang majlis merisik..
sume org bz berbincng.. smpai lupe nak amek gamba.. dan yang paling sedeyh..
lupe nk bergamba ngan mak.. (TT___TT)
sedihh giler.... carik2 gamba ngan mak.. xder... sbb nyer.. lepas org2 sume balik..
aku teros salin baju.. tuk basuh pinggan mangkok..
tak sempat nk bergambar ngan dorang.. terluper la..... huwaaaaaaaaaaaaaaaaa..

 ujung belah kiri ni.... MUA ... hehe.. itu la.. kakak ipar ku.. kak intan..
merangkap.. juru mekap tuk aku.. yg osem... 
yg tengah tu la.. baju kurung merisik yg aku tempah tu..
yg kanan tu la aku.. actually masa ni... mmg tak puas ati.. sbb xdpt nak bersiap betol2.. 
huhu.. anak2 buah dah berlari2.. dengan cuaca panas nyer.. tengah2 pasang brooch tudung..
keluarga ard pon sampai... sadis......


Ape pon... hanya mampu aku bersyukur dengan segala yg Allah s.w.t dah kurniakan pada aku..
ni yg aku minta selama ni.. dan DIA makbulkan.... xlama dah...
insya'ALLAH... tiada aral~ panjang usia...
aku update entry lagi k..~ 

wish me luck guy....

love u. <3 font="">


Yes... I'm engaged...
please wish me the best.. tenkiuuu friend.. :)





 
With Love,

 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

11 Mac 2014

Next Chapter :‘’ 15.03.2014, permudahkan la…… “

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 


Sambil duduk depan computer….
Sambil Tv kat ruang tamu terpasang citer ntah pape….
Aku sensorang.. melayan serabot memikirkan..
Perihal majlis merisik sabtu ni..
Hrm….. rancang nyer… nak buat kol 11.30 pagi di rumah pakcik kat kandang…

Mak plan nak masak Rendang, Kuah Lodeh dan…. Ketupat…
Kek secret resepi along sponsor.. Mekasih Along!!

Maybe.. ada kuih sikit…
(………………off record jap……….) * Tiba2 teringat… nak tulis apa barang nak beli esok…
Fuh… walaupun… baru nak majlis merisik…. Aku punyer stress.. bercampur baur…
Bulan ni… bulan yang agak Bz dak serabot untuk aku..
Huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa…!! L
Aku harap… ape yg aku dah susunkan untuk aku dan ard … akan berjalan dengan lancar..
Moga2… kedua keluarga dapat disatukan… moga2… ini adalah jalan terbaik buat aku dan ard..
Masa cepat sangat berlalu… rase nyer… baru semalam aku plan ngan ard tuk majlis merisik bulan 3… tup2… dah nak dekat sangat majlis nyer…
Ya Allah kuatkan la hati hamba mu ini…
Maken dekat majlis.. maken kerap plak aku nak berbalah ngan mak aku… aduyaii…
Senyapp aren.. syuuuuuu… jgn nak duk temper sangat….!
Usaha, sabar dan tawakal…
Insya’allah.. majlis akan berjalan dengan lancar… 3 hari lagi… dupp dapp.,. dupp dapp..
Yerla.. memang la.. aku dan ard dah kenal.. hampir 2 tahun… tapi… dengan family dia… huhu..
Kenal2 gitu je… harap2… semua nyer berjalan lancar.. aminn Ya Rabbal Alamin…




                                       #Teaser For the next post




With Love,


 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

06 Mac 2014

Diari Hati ; '' 190 hari? erm..... ''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 



 Hahhhhh.... aper yang 190 hari?
hahahaa ..... itu adalah hari aku (.............off record...............) ..
CET!! ape tu? 
hahahaa.. sabau je la k..

yang penting .. aku sangat2 berharap...
segala nye... dipermudahkan ALLAH s.w.t...
adalah ape yang bakal jadi nanti merubah hidop aku selamanya?
adakah aku akan kawen ngan Tengku jalil ? eyh?? (mcm carik gadooo je kan..)
atau kah,.. aku akan menjadi share holder cemara holding (drama melayu daaaaaa...)

merepek bukan??
hahaha... biasa.. itu memang perkara biasa....
kalau aren tak merepek.. itu bukan aren... mungkin beliau arron aziz..~

hahaha.. (xlawak ke?) oke bai.


.......................................................................................................

Sekarang ni.... dalam kepala... mcm2 nak pk...
mcm2 nak planning...
mcm2 nak cerita yang tak bole!! (arghhhhhhhhhhhh! jiwa meronta!!)
sebab..... apa yang bakal terjadi nanti.... adalah menjadi rahsia istana (ini tipu)
heuu heuu heuu...  fefeeling nak jadi menantu raja plak kan.. Phuiiii

oke2 serius....
sekarang dalam listing.... banyak jugak benda yang aku tak settlekan lagi..
kalau diberi 100%.. maybe hanya 25% jer yang dah settle...
harap2 190 hari yang tersisa.. sangat2 cukop...
untuk aku settlekan segalanya.. 
sebelom aku terbang ke Amsterdam untuk urusan perniagaan aku (pon tipu)....

hope entry kali ni..
tak mendatangkan MUrka kawan2...
aku sebenarnyer sangat bosan..... banyak benda nak buat.. 
tapi mata aku ni.. bagai ada haiwan liar menari2..~ punyer la berat ya amat....

tapi.......
cerita.... 190 hari dan seterusnya .. akan aku update dari masa ke semasa...
insya'allah...  satu saat yang tepat.. akan aku kongsikan secara detail...
sehingga kite bagai berpisah tiada.... (tak ada rahsia la konon)...

banyak benda nak kongsi.. tapi belom masanyer... 
busy bonar sekarang... 
kerja kat opis pon maken lama maken pending gamak nyer..
otak beku woi..!
semangat aren... semangat!!~

Moga hari2 yang mendatang~ menjanjikan yang terbaik wat kiter sume..
dan mudah2an.. segala nyer mudah je..... moga ALLAH s.w.t memberkati kite..
Amin ya rabbal alamin. 
 







With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐