Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

24 Jun 2013

Diari Hati : ''Ya ALLAH S.W.T.. Hanya kepada-Mu aku bersujud''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 

 ''Ya ALLAH s.w.t , KAU permudahkan lah segala yang dikerjakan oleh Hamba-MU ini...
Ya ALLAH s.w.t .. Hanya Kepada-MU, aku memohon keampunan mu... 
di atas segala kekhilafan masa laluku...
Ya ALLAH s.w.t .. KAU tabahkan lah hati kecil ku ini... 
Menempuh Segala dugaan-MU...
 Ya ALLAH s.w.t .. Kau Ikhlaskan lah niat ku ini.. dalam segala hal yg aku lakukan.
dan Ya ALLAH s.w.t .. Bahagiakan lah Ibu Bapaku dan seluruh ahli keluargaku.. Dunia Akhirat.. Amin .. Amin.. Ya Rabbal Alamin...''


  Saat dan ketika ini...
aku mengenangkan kembali.. bertapa jauh perubahan diri.. jika dibandingkan dengan masa lalu... hidup aku dilimpahi rahmat yg MAHA ESA... Alhamdulillah...
walau rezeki diperolehi perlahan2... namun aku bersyukur pada ALLAH s.w.t...

Tapi tak aku nafikan...
saat diatas.. kadang2.. kiter terlupa toleh kebelakang.. 
dan saat kite sedang tersenyum.. kite terkadang lupa saat airmata menitik..
Ya ALLAH s.w.t, jauhkan lah aku dari sifat sombong, lalai dan Lupa pada diri...
aku tak ingin jadi manusia yang hanya mengingati-Mu saat duka....
Nauzubillah... mintak dijauhkan segala yang tak baik dalam hidup kite semua...

Biarla.. masa lalu menjadikan kite lebih baik hari ni..
jangan biarkan diri kite terjebak dengan sesuatu yang akan merubah semua sekelip mata.
tak nak!! takut nyer bile fikirkan.... MUdah2an ALLAH s.w.t... melindungi kite semua dari segala yang dimurkai-NYA... amin...

Kesilapan mengajar kite erti kehidupan.. dan kesilapan tu sendiri... banyak mematangkan diri kita.. segala ujian dan dugaan dari ALLAH s.w.t... mendewasakan pemikiran kite..
dengan memandang kehidupan dengan satu pandangan yang jauh lebih tinggi nilainya.

tapi...
walau sesempurna mana .. kite sebagai manusia..
menyusun ayat... untuk mendiskripsikan sesebuah kehidupan..
kite tetap manusia biasa.. yang tak lari dari membuat kesilapan..
Dan mudah2an... segala niat kite untuk berubah...
dimakbul kan oleh-Nya... DIA yang MAHA PENCIPTA SEKALIAN ALAM... amin...

 .
.
.
.
.
.
.
 

aku hanya manusia biasa..



With Love,
 
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

11 Jun 2013

Diari Hati : '' Alhamdulillah... setengah tahun berlalu''

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 

 Haip y'Ols~  wassap duck~ hahahaa~ 
ni la bahana lame benau tak meng'Update Blog nyePon .. kan.. kan...
merapu meraban je kejaan...

serius... niat murni nak post entry baru ni.. dah ader.. 2 bulan lepas..
tp kerana kemalasan merajai diri.. niat tu termati mcm tu jer..
haha... ni.. dah alang2 aku mencarik lagu baru untuk blog ni..
so meyh la.. aku menyemakkan wall sendiri ngan sepatah dua kata~ aiyaiyai...

so... how your life guys? gud huh? alhamdulillah... same to me larh..~
syukur... pada Tahun 2013 ni. .. terlalu banyak perubahan besar lam idop aku..
pasal Kerja  . .. Syukur dpt masuk Gomen.. ngan gred N17.. syukur ke hadrat Ilahi..~
dpt kawan2 kerja yang best2~ dan byk knowledge dan experience baru aku kumpol
bile dah keje sebagai penjawat awam ni... dan pasni.. sampai pencen la.. 
aku akan menimba ilmu je.. hihi.. yola kursus setiap taon kene attend..

banyak jugak aku nak kene belajar...
bukan pasal keje je... tp tentang cara komunikasi, cara nak kawal emosi bile aku sentap..
hahaha... biasala.... gurau2 kasau kat opis... dan pada masa yg same.. 
kite ni org baru.. yg banyak tak tau.. kene la telan bile kene marah if salah wat keje kan..

hope.. dapat catch up semua perkara ngan mudah... 
dan terbuka minda untuk menerima teguran semua org kt tempat kerja..
dan mudah2an.. segala urusan dan perjalanan aku dalam kerja ni...
dipermudahkan oleh-NYA.. so far.. aku suke sangat ngan hidup n kerja aku sekarang..

erm... dalam kite semua bz ngan kehidupan memasing... 
tanpa kite sedar.. banyak sangat perkara yang kite dah lalui .. dan terlalu banyak 
juga perkara yang kite dah lupakan... apa2 pun aku tak kan pernah lupa..

Tahun 2012 -  adalah tahun aku memulakan hidup yang penuh dengan pencarian..
mencari siapa aku, apa yang aku nak.. apa yang aku perlu. apa yang org lain nak..
dan semua yang berlaku pada tahun lepas aku gambarkan sebagai... 
proses aku mencari balik siapa diri aku ... setelah hampir 4 tahun .. aku hidup merata2~
bukan la hidup bergelandangan... maksud aku..   yelah.. start 2009 . aku mengganggur..
then amek lak kursus anjuran kementerian sumber manusia.. 2 bulan kat Kl (Aeu Universiti).. dari situ .. rezeki aku nak dpt kerja kat Ampang... hampir setahun aku kerja sebagai sales exec~ then aku decide nak stay ngan ABah aku plak.. di Kuantan.. Hampir 2 Tahun kat sane... dan pada tahun lepas... setelah mcm2 dugaan.. aku decide balik melaka... dan alhamdulillah.. dpt kerja sebagai kerani kat ASL Enterprise~
setahun aku cari rezeki kat situ.. finally... JPA tawar jawatan Pembantu tadbir..~
.. hah.. tu untuk situasi kerja..~

kalau masuk bab cinta~ Ya Ampun~ tak sanggup aku nak citer.~
rase nak ketawa.. nak menangis pon ader.. dengan segala macam kerenah..
dan segala peristiwa pahit manis.. yang sedikit sebanyak... dan bg pengajaran pada
diri aku sendiri.. dan akibat segala hal yang berlaku.. 
aku sangat kenal diri aku sendiri.. dan aku dan tau apa yang aku cari selama ni..
dan alhamdulillah... setelah hampir 3 tahun aku tak tau ape itu cinta...
atau ape itu keikhlasan dalam sesuatu perhubungan.. akhirnya.. 
tahun lepas... aku dah jumpe.. soulmate aku.~ hihi.. harap2~ keserasian antara kami..
dipanjangkan sehingga ke akhir nafas... mudah2an.. Allah s.w.t mempermudahkan..
segala niat dan perancangan kami untuk perhubungan kami ni... Insya'allah...` (^__^)


Alhamdulillah...
Tahun ni... adik2 aku pun da semakin membesar... sorang dan sambung diploma..
sorang da masuk matrik..sorang da form 3.. dan yg kecik sekali pon dah darjah 3..
anak2 buah aku pun dah semakin bijak.. teringat dan rindu pula pada dorang..
alisha, yaya dan naufal.. 3 org permata hati buat aku... yang dihadiahkan oleh abg2 dan kakak2 ipar aku.. dorang memang menceriakan hidup aku ni... syukur alhamdulillah...

 Untuk Orang tua aku plak... aku berdoa sangat2.~ Mudah2an Allah s.w.t memanjangkan usia mereka.. beri kesihatan yang baik.. dan sentiasa memberi keberkatan pada kehidupan org tua aku... mUdah2an... Mak Abah.. dpt tengok aren nek pelamin nanti.. insya'allah...
dan aku berharap.. selagi hayat aku.. sebagai anak kepada kedua org tua aku.. aku dpt membahagiakan mereka.. amin....~

feuuufeuufeuuuuuu........... ...
emosi dah ni... hahhahaa ..  ni yang malas nak menulis panjang2 ni... emosi sentap dan rentap merentap tangkai jantung aku ni kang... rase sedih plak.. beri teringat segaala apa yang dah pun aku lalui.. segala pahit manis kehidupan.. memang betul2 menguatkan aku..
mudah2an.. ALLAh s.w.t sentiasa menguatkan hati aku.. semangat dalam diri ni..
untuk meneruskan kehidupan.. dan melalui segala apa yang tertulis dengan tabah..
dan yang pasti .. aku  berazam.. untuk hidup bahagia dengan membahagiakan orang sekeliling aku....  amin.........

Oke la... nanti biler ada masa aku sambung emo lagi ek.. 
Love yaa so much~  Bye. Assalamualaikum..