Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

06 Mac 2013

Diari Hati : ‘Hari Pertama Lapor Diri’ – IPP, Sungai Udang(Tempat kerja Hakiki)’

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته 

 


Hari ni, adalah hari aku meLapor Diri… di Jabatan Penjara Sungai Udang, Melaka..
Sebagai Pembantu Tadbir (P/O) N17….
Memang agak seram sejuk jugak la.. ngehehee~ yerla… still tak dapat nak bayangkan ape aku nak kene buat kat sini…

Tapi.. firstly... kene la.. YEYYyyyy!!! dapekkk balikk Melaka..!!
mati2 aku ingat.. dapat kat KAJANg!~ hukkhukk~ 
syukur ke hadrat ilahi.. dapat aku balik ke kg halaman.~ bekerja kt melaka..
sukeee!!~ kerja susah pun jadik sonang...

oke2.. sambung~

First lapor diri kat pondok Guard.. then masuk kat pejabat …~
Pagi2 ada pegawai2 berkawad… adalah 2,3 orang ‘Tuan’ yang guide kan aku untuk naik ke offices.~ org pertama yang entertain aku masa kat opis…adalah Kak YUs.. PA Bos… kebetulan pagi tadi bos tak ada… so aku kenal2 la ngan 2 orng pembantu tadbir…
zura & kak dya..

Masa tu EO aku tak datang lagi… nama EO atau PPT… Puan Nurna…
Wat masa ni.. aku hanya kenal dey all ni je la… yg len2 especially lelaki..
aku mmg tak tau name dorang… dan tak tau nak panggil ape..
dengar.. ada yang panggil TUAN, Koperal… CIkgu..~ erm… tak sure la..
aku nak kene panggil ape lepas ni…

wah… ngantok giler..
nie tadi ada briefing sikit ngan Pn. Nurna… then Ada info sikit la pasal tugas..
tp tak banyak… just basic..
ape yg aku paham..
lepas ni.. tugas aku akan lebih kepada menguruskan rekod pekerja…
dari awal lantikan sampai la saraan…. Pekerja kursus ke.. nek pangkat ke.. kene tatatertib ke.. sume aku kene rekod kan dalam laporan tu…. Dan banyak lagi benda nak kene update… info dari pengarah… ada lebih kurang 428 kakitangan dalam ni..~
then kene la bagi kan kepada 3-4 orng pembantu tadbir ni…
dan yang paling best… kak ekeen .. salah sorang kerani jugak.. dah nak cuti besalin..
adui.. Pn.Nurna kate. Pasni aku akan tanggung kerja kak ekeen..~

Hopefully… dapat catch up… cepat.. perihal kerja aku skarang..
Everything going too fast.. dan aku pun kene la pantas…
Banyak perkara nak kene ubah.. dan praktikkan…
Contoh nyer… kene lupakan dunia luar wat sementara bila dah masuk kerja… or dalam waktu kerja… tak bley men hempon… huk huk….

Actually… hari pertama a.k.a hari ni.. dah kene sound… jgn men hempon…
Dan kalau nak mesej pon.. cover2~ xbley secara terbuka.. tp its oke…
Kan ni jabatan penjara.. so kene la ikut arahan…

Aku still tak tau secara teperinci.. ape tugas aku sebenarnye…
Dan aku pun belom mula buat kerja aku yang hakiki ni… aduhh risau nyer…
Tengok dey all mcm stress je.. takpe2… fightingggg!!

Oke la… aku nak sambung baca pape yang berkaitan…
Kerana mate aku dah mula mengantokkkk ni…
Takder keje.. gini la gamak nyer… cepat la ader keje… bosann …!!

 Ni la Buku yg aku telaah~ sampai nak muntah gase,~ study~ dalam 100%..~ hampir 45% aku paham~ =)
(tu pon combine ngan slide masa kursus~ ngaahahahaa)


K all… Selamat Bekerja..! Assalamualaikum.




With Love,

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐