Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

14 Ogos 2012

( Bell's Palsy ) ~PaRt 2

 ::: ASSALamUALAiKum:::

''YA ALLAH KAU PULIHKAN LAH SAKIT KU INI YA ALLAH, WALAU APA PUN SEBAB NYA, AKU BERDOA, MOGA CPT SEMBUH...''
 
15/07/2012 - start rasa radang kt  mata. rasa berat.
16/07/2012 -   sebelah kiri muka x function betul... rasa tak selesa..~
17/07/2012 -   susah nak makan & minum,bercakap.. mata pun pon susah  nak tutup 
                       
18/07/2012-  ketara... susah nak bercakap..nak makan pun susah...
                    (2nd day mkn ubat, still xada perubahan tuk pulih mcm biasa.. )

19/07/2012 -  same mcm semalam....now bila paksa senyum...rasa lenguh kt rahang 
                    belahkiri... bole gerak sikit je...
                     (3rd day makan ubat... )
  hope everything gonna be fine, HABESkn MAKAN ubat~ sakit ni dugaan dari ALLAh~

20/07/2012  - tiber2 kerisauan datang melanda terPK.. kalau2 symptom yg aku hadap 
                    skunk  tak pulih2...TT__TT 
28/07/2012 - masuk hari ni... dah hampir 2 minggu aku mengidap sakit bell's palsy...~
                  -da 2 kali aku pg fisioterapi di hospital putra..
dan setakat nie.. ada rasa 
                   ringan   sikit la muke.pergerakan masih belom ada.. cuma ada sedikit 
                   getar2 je.. kalau aku cuba gerak kan muke.. ubat DR Haniff Pon aku keep 
                   amek.-mudaH2an.... aku akan sihat secara keseluruhan.. dapat bercakap 
                  dgn betol.. dan dapat senyum mcm dulu..~ itu la doa aku..~

29/07/2012 - hari ni pegi amek air kat darus syifa'(semaBok dalam)....~ ustaz tuh ada 
                   bacakan doa sikit td.~ pastu dia ader ajar.. cara2 nak minOm air dan wat 
                   mandi~ -mudah2an ikhtiar kali ni... tunjuk kan pemulihan kat sakit aku ni~ 
                   insya'Allah~
 06/08/2012 -  alhamdulillah~ sekarang aku da mampu senyumm.. sbb sakit bell palsy 
                     aku  dah beransur pulih... tp belom sepenuhnya.. ape pon aku bersyukur 
                      sgt.. sbb  da semakin pulih... mudah2an.. dpt la aku pulih sepenuhnya 
                     dengan izin  ALLAH s.w.t~ insya'allah


13/08/2012 

 Alhamdulillah...~ syukur kepada ALLAH s.w.t~ 
dengan izin nyer.. aku telah pun pulih hampir 70% daripada sakit bell's palsy yg aku hidapi.
syukur yang tak terhingga~ walaupun belum pulih sepenuhnya.. tapi aku sangat gembira.. sbb sekarang aku mampu tersenyum ..~ mampu ketawa.. bole makan mcm biasa..
dan tak ada gangguan masa nak berkomunikasi ngan org.. aku da boley balas senyuman org len..~ 

mmg aku ikut nasihat DOktor dan therapist.. tuk makan ubat ikut time dan sukatan..
dan yang paling penting... urutan muka dan beberapa senaman muke...
alhamdulillah... sikit2 ada perubahan yg aku nampak dan rasai... hanya aku mampu bersyukur yang tak terhingga kepada Ilahi.. dgn segala yg telah DIA berikan kepadaku...
kesihatan yg sempurna~ =D


so, lepas dari pengalaman menghidapi sakit Bells Palsy selama lebey 1 bulan...
aku nak kongsi sikit kat sini... kite kene betul2 alert ngan symptom saket ni..
biler rase ada symptom2 sakit... teros jumpe DOC yg betul.. amek ubat.. dan cepat2 wat terapi... supaya sakit ni.. boley dirawat dan diubati dgn cepat..

if dos ubat yg doc bagi tak cukup... 
sakit ni pun akan lambat baik.. kemungkinan korang akan amek masa lame tuk pulih..
kene betul2 alert~ 

dan lagi satu... ape yg penting.. kene kuat semngt.. if ada sedara mara yg terkene sakit ni..~ bagi la mereka smgt..~  support dorang... bg dorongan... sbb serius.. emosi pengidap sakit bells palsy adalah amat sensetif dan merundum~ keyakinan diri mmg kurang.. so, sgt2 perlukan sokongan moral dari org yg rapat~

dan jgn luper... tuk terus ikhtiar ... even cara perubatan kampung atau pun secara perubatan islam.. tak salah kite nak mencuba kan..~ just aku nasihatkan.. jgn lah berdiam diri... dan hanya berharap sakit tuh akan pulih.... takut nanti .. ada kesan... (contoh : muke senget) ...dan kalau boley jgn buat bekam atau acupuncture,~ coz aku ada baca.. dan kaji teknik rawatan bells palsy secara bekam atau acupuncture.. kebanyakan pesakit amek masa yg lame tuk pulih...  

cara terbaik adalah... ubat yg cukup.. dan fisioterapi..~! 
urutan muke secara kerap (sendiri ngadap cermin)...~ dan juga exercise ekspresi muke..
mmg salah satu cara yg sangat berkesan~ chayOkkkk k..~ kene kuat smgt .. tu je..

tUK mak, abah... ibu.. abg2.. kak2 ipar.. adik2.. kawan2... tengss sangat...
coz korang la yg wat aku kuat~ tuk terus hadapi sakit ni ngan tenang..
now aku syukur.. dah baikk~ dah bole senyum...

seseunggungnya ALLAh s.w.t tu MAHA penyayang... DIA dah makbulkan doa aku.. syUkur~

(^_____^)Y



:: after 2 week of bell's palsy ::




::  1 Month after bell's Palsy... semakenn Pulih...


i can even smiLe::    =D   TQ ALLAH... <3 nbsp="nbsp" p="p">
p/s - hehe~ kene la blurkan bahagian itu..`~ :)




Yang da bOley ceNyummm, mudah2an Pulih sepenUhnya.. insya'allahh~ peace!!  =D


SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐