Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

24 Julai 2012

( Bell's Palsy ) sakit saraf menyerrangg~

 :::  ASSALAMUALAIKUM :::

 Palsi Bell ialah penyakit lumpuh saraf muka yang menyebabkan ketidakmampuan mengawal otot muka pada sisi yang terkena penyakit ini.

Palsi Bell selalunya bersifat sementara.

Palsi Bell adalah Penyakit berkaitan kerosakan saraf dan melibatkan saraf ke-7 (aku pun xpaham..)... ia di dapati di antara 1/5000 orang(means aku nie dikategorikan insan terpilih ker? hihii)
pada TaOn 1999- 
masa tuh usia aku... 11 taon..(darjah 5)...
engat lagi... time tuh.. baru beberapa hari aku balik dari pi rombongan sekolah rendah..
pi waterworld melaka.. then aku dpt rasa... sebelah muke aku tak function..
masa tu mmg tak pk ape.. yerla.. budak2..
mak lak... teros bawak pi berubat kg.. alhamdulillah.. entah berapa lame masa yg diambil tuk
pulih pon aku tak engat.. tp aku mampu tersenyUmmm~ 

sehingga larh..... pada taHUn ni..

di usia aku 24 tahun~ 


 15/07/2012 - time tuh rasa mata berat giler nak melihat... aku tak expect pape pon.. just pk.. maybe aku ngantok.. or maybe cuaca terlalu-lalu panas.. sampai silau ..~


then esoknyer.. masa kt opis.. aku dpt rasa... bahagian kiri muke aku.. mule terasa berat/susah nak gerak kan.. nak senyum pon da tak nampak lipatan2 or lesung pipit nyer... (huhuuu).~


then 17/07/12, symptom maken teruk.. now.. langsung tak ley nak gerak kan bahagian kiri muke.. dari dahi... mata susah nak kerdip.. dan berair jer...
then hidung xley nak kembang2kan...(hohoo... xdpt nak teruskan hobi ni)..
mulut pun ... ley senyum belah kanan jer...


now dah 24/07/2012... means.. lebey 10 hari aku ngidap penyakit ni~
ubat mmg aku keep amek.. tp still belom nampak perubahan ketara..
just ada rasa ringan sikit la kat bahagian mata n mulut...
tp mmg tak nampak perubahan pape...


masa jumpe DR  hari ketiga (17/07/2012)....
DOC terus explain yg penyakit ni.. bukan minor strok.. alhamdulillah... biler cek tekanan darah pon normal.. doc just bg ubat radang n ubat saraf.~
tp semalam.. aku pi jumpe Doc.. tekanan darah aku naek.. then tak normal..
muke DOC tu pon len mcam jer... isau lak aku dibuatnyer..
then dia just bg pndapat.. supaya aku dptkan nasihat pakar saraf..
tp aku xnak terlalu panik.. aku akan cuba hadapi sakit ni dengan tenang...~


maybe sbb terlalu stress memikirkan sakit ni.. wat tekanan darah jadi tak normal..



esok aku akan ke satu lagi klinik untuk tanyer 2nd opinion.. dan dapatkan ubat baru.. doakan aku cepat sihat yer... now confident diri mmg down..~ plus dgn bebanan kerja yg mmg buat aku semakin stress.. nasib la.. ada keluarga dan kawan2 yg keep support.. wat aku jadi kuat.. tuk hadapi sakit ni..~


ape yg wat aku semakin risau... biler aku tercari2(google).. ttg sakit ni..
dan aku jumpe mcm2 penjelasan dan pengalaman pesakit.. ada yg da setahun pon tak elok2 jugak...perghh~ semaken ler aku stress..~



3 hari ni~ aku ada rasa sakit2 kat kelenjar bawah dagu~ then kt tepi telinga dan belakang telinga~ hentah la ngaper.. sampai rasa nak migrain pon ader..
maybe effect sakit ni kot~



ape yg aku harap.~ kesihatan kembali pulih..~
dan forsure aku tak kan lupe kan pengalaman sakit ni..


susah nyer nak makan.~ susah nyer nak berhadapan ngan org..
sumtime makan pon sampai ilang selera.. sbb tak rase.. plus ngan susah nak kunyah makanan tuh~ 


biler kuar. contoh pi 7E.. nak balas senyuman cashier pon tak mampu..
takut giler di cop menyOmbong.. padahal hakikat nyer.. aku ngidap sakit ni..
huhuuu~


mudah2an.. sakit nie cepat sembuh~ 
if sakit ni da ok.. aku akan update entry.. tuk kongsikan ngan sume..
pengalaman dan cara2 merawat/mengurangkan symptom ni~


insya'allah.... ALLAH s.w.t yg MAHA penyayang akan memudahkan segalanya..


nie .~ mmg xley nak senyumm~ muke pon da len macam jerk..~





miss to smile like dis~






DOakan yg terbaik tuk aku k~ nak sihat balik~ nak senyum dan ketawa..~ (^_^)




 yg redha di atas segala ketentuan takdir..~

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐