Aku(♥)Bukan Cinderela

Foto saya
seorang anak gadis kepada Mak Jah dan Pak Sarip , yang kini berubah menjadi seorang wanita dan isteri kepada lelaki yang dicintai nya En Ard... Insya'Allah.. jika rezeki Allah s.w.t beri... bakal menjadi ibu kepada sepasukan ahli pemain guli kampung.. hehe.~

Blogger (♥) Tegar

25 Disember 2012

CeritaGadis : ''Cinta Dia''

Assalamualaikum . . ..

Hari Nie adalah terasa Rajen Benau nak meng'Hupdate Blog. ...
setelah 4 hari bercuti.. merehatkan minda.
daripada stress kerja dan semua permasaalahan lain..
Alhamdulillah..... mood dan kondisi mental aku ...
kembali ceria dan normal seperti biasa... syukur..

So hari ni.. nak cerita sikit pasal MR.Crab.. a.k.a Hencik ketam sayer...
okey la... entry ni mungkin akan panjang berjela.. atau mungkin jugak akan kubahagikan kepada part2... (mean ada episod dua, maybe la.. tu pon if gajen)

so mari la kite memulakan al-kisah... 
shaner aku n mr.Crab ni bole ter-together2~

June 2012  
''Ada BUDAK baru masuk OPIS!!!!
erk.. ape kes nerd giler?? . .. erm.. lantak la... (pastu sambung wat kije...) ''

everything going well n very normal... ..
same la mcm rakan2 sekerja yg lain... gurau... 
sumtimes argue pasal kerja dan mcm2 la..~ 
tapi sume berubah.. pas dia add aku kat FB..~
means.. semaken rapat la kan.. masa tu pulak.. Hakakk ader bf..~
tp mcm dah semaken  suam jerr relationship...
hencik crabb la yg slalu menceriakan... tp lam FB jer..
bilerr kt opis.. memasing senYomm kambing je... then wat kerja memasing...
Dulu... en. Crab slalu panggil aku Miss Petty~ 
haha... kengkonon Crabby Petty  (beger spongebob)...

AUGUST 2012
''... Jgn mcm tu.. cube listkan dalam diary awak....
5 perkara yg wat awak jatuh cinta pada dia....''

dia slalu kasi smgat... tiap kali aku ngadu kat dia..
walaupun ketika tu... dia sndiri pernah meluahkan perasaan suka pada aku..
tp dia tetap berkelakuan biasa.. 
sbb dia faham.. aku ada org lain..
tapi mungkin jugak takdir ALLAH s.w.t antara aku dan lelaki tu.
terputus mcm tu je...
takder jodoh mungkin...
tp Hencik Crab.. slalu ada... menceriakan..
walaupun kadang2 dia kene marah teruk2~ hahaha...
sian kan... tak salah pun kene marah...

Oleh kerana, otak beku dan hati pun nga gerimis mengundang..
aku slalu sibukan diri kt opis..
 wat keje sungguh2~
dan mr.crab plak.. dah semakin hari..
maken rajen duk opis..
best jugak ada org teman n tolong wat keje..
ada jugak kawan nak borak.

first time,  kiteorng kluar same..
masa malam berinani kawan aku kawen..
tumpang kereta dia..
dan lepas majlis..
kiteorang pg minum kt kedai mamak..
tu la pertama kali .. slama kiteorg kenal..
kluar berdua...

September 2012
''(tak salah aku beri kebahagiaan pada org yg sayang kan ku)'' -ckp dgn diri sndiri..

hampir 3 bulan..
aku mengenali lelaki yg aku suka panggil mr.crab..
dan dalam masa yg sama.. 
hati aku kosong... dan memerlukan teman tuk bicara dan memberi kasih syg..
pada 16 Sept 2012....(birthday dia)
aku decide tuk suprise kan dia.. dan bg hadiah paling bmakna wat dia..
iaitu 'relationship'... antara aku dan dia..~
tak ley nak kenang situasi masa tu...
sebenarnya.. ada mcm2 lagi kisah belakang tabir...
yang menyentap perasaan antara aku dan dia..
tp biarlah ianyamenjadi rahsia CINta kami... hahahaa

yerp.....on that moment...~ im ready to be his Girl.~
wah wah..!! 

mmg nampak macam terlalu awal..
tp aku yakin kan ati...
tuk membuka minda dan perasaan buat lelaki itu..
Muhammad Fadhullah Isa. im u girl.

Disember  2012 (sekarangggg daaa)

dan sejak saat tu .. .. aku dan dia semakin belajar mengenal diri dan ati memasing.
kelakar sgt.... aku cuba berubah tuk jadi penyabar...
dia plak... sekuat ati cuba ikut cara aku... rambut, minyak wangi..
the latest... deodorant... mmg maken wangi... maken kemas..
aku pun maken sayang kan dia...
syukur sgt.. sbb sekarang .. rasa dia ada untuk aku... 
walaupun sekarang dia ada kt KLuang.. tp slalu cuba ada saat aku perlukan..

dan aku berdoa..
mudah2an.. ALLAH s.w.t kuatkan jodoh kami.. Satukan kami...
dan pelihara perhubungan ini...


''memang dia bukan yg pertama..
tapi Biarlah dia menjadi yang terakhir..
yang akan membimbing aku dan zuriat yg bakal ada...
dengan sebaik nya~'' amin...




Inilah lelaki itu... hencik Crab sayer...
Dia mmg tak hensem... tp maniss org nyer..
cer tgk dia sOnyom,... ekekee~
jgn marah bng.. nanti kene jual...



With Love,

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

22 November 2012

ceritagadis : '' Vokal Bukan sekadar .....HoBi'' hehe jyeah!!

...Assalamualaikum ....
Untuk Post ke-4 ... 
aku nak bercerita tentang satu hobi aku ni..iaitu... 'Nyanyi'...
walaupun tak memiliki suara semerdu Siti Nurhaliza, atau selantang Stacy..~
aku still meneruskan minat sejak kecik aku ni..
hehe... tu pun dengan sokongan team dari ReBana Biru Production....
dorang la yg memula sekali invite aku tuk try audition nyanyi..
dengan berbekal kan minat karaoke..~ 
aku datang slumber je..~ hahaha.. lawakk sungguh la..
 tapi alhamdulillah... now aku da bole nyanyi... better dari dulu..
tak la bagus sgt.. tp kire okey la.. ada skill sikit..
banyak lagi nak kene belajau..
maceh tuk abg ajep, adek, abg abong... abg mie (even da tak join rebana)..~
kak dik, kak ayu.. kak linda.. sbb menerima aku dalam keluarga RBp.. pada awal nyer..
n tuk saat ni.. da 2 show aku join ngan RBP..
satu kat AIDA rich Cafe, malacca... dan satu lagi kat wedding even Muar..
mmg best sgt.. pektis ngan dorang.. smpai demam2 aku dibuatnyer..
n paling best.. ada geng baru.. Pika, Abg Ijan..Abg Aswad(slalu tumpang kete dia) , Amir(the joe Jambul yg baik hati) , Syawal n gepren(Nanda) :)~ dan tak lupe.. abg ben.~ hehe..~ tak tau name ape..

hehe.. sesii terharu plak dah..!!~ anyway..!! 
Tak lupe juga kat Pakcik adam dan abg andy .. dorang ni plak under Adam Music Studio...
mmg giler la pengalaman dengan pakcik adam n abg andy..
first job... nyanyi kat wedding event MITC melaka... 
dengan pektis tak sampai 2 jam..~
esok teros perform.. mmg lawak.. sbb tu pengalaman pertama aku...
second.. acoustic show kat Pirate park Malacca... tu pun sama... pektis dalam 3 jam..
esok tros perform.~

baru2 ni... ada datang pektis lagu Asli/60-an... tp disebabkan aku tak yakin..
aku terpaksa tarik diri... saat akhir.~ haha..~
Maaf Pakcik Adam.. i wil committee more with your show after dis.~
kene berani la nampak nyer..~

yolah lidah keras.. nak nyanyi lagu Asli/60-an... mmg la kelemahan aku..
tp nama pun nyanyi... kene versatile.. kene berani bawak ape je lagu...
mmg banyak nak kene belajar.. :) 
insya'ALLAH.. bole.. hehehee 

okey la geng.. panjang sudah ni..
oke la... sebelum aku tamat kan entry kali nie..

sila la layan lagu PElangi senJa version Akustik dibawa khas oleh RBP BAnd~ 
abg2 yg best2 sgt.. dan aku yg tak baper best.. menyumbangkan suara dalam clip ni..
hehe..~ sila layan yer...   
 

with LOve,
♥♥ Nur Reen ♥♥ 

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

ceritagadis : ''Aku Pencinta Kucing''

...Assalamualaikum ....


 Kepada semua pencinta kucen.. welcome to the club..~
haha... jgn la pelik.... mmg aku sengaja buat banyak2 post dalam sejam ni..
untuk edit blog aku.. so sambil2 tuh.. aku nak kongsi la pada semua tentang satu kecintaan aku ni..~

aku ni mmg la pencinta kucing..~ memang sejak darik azali.. 
cuma sekarang aku terpaksa stop bela kucing buat sementara..
sbb aku ada astma yg sgt worst.. menyebabkan aku tak berdaya nak bela ciptaan TUHAN paling comel itu buat sementara...

ala.. cat ni!!
bukan la sampai bebiler.. just untuk sementara cuma..~
one fine day.. aku berniat untuk bela 2 ekor sekali gus..
insya'ALLAH.. lepas aku kawen...
haha.. tanyer kat hencik habang.. dia kasik!! 
hehe.. ape je yg aku nak dia tak kasik?
he the most understanding man i ever seen in my life..~ tu lepas abg2 n abah aku lerh.

hehe.. sambung citer pasal cat ni..
aku penah bela lebih dari 13 ekor kucing...
masa tuh ... umor aku lebey kurang 14 tahun... hahh.. mmg exciting sgt!
ada tidur celah ketiak.. celah kaki pun ada.. yg tido atas perot ngan kat tepi muka pon ade.. xtreme manje kucen2 aku ni..
same je mcm tuan dia kan..

hehe... okee.. stop sampai sini dulu bap kucen..
akan aku sambung di hari yang laen lak yer..~

tadaaaakucacacaaaa~~ Meowwwww~





 p/s - pada sesaper yg belum like page ni~ Page untuk sukarelawan haiwan terbiar.. mcm kucing/anjing.. sila laaa like!!~ korang akan dpt tgk.. rescuer yg sgt2 berjiwa besar!!
menyelamatkan kucing2~ dan bg rawatan tuk haiwan kesayangan kite ni~

................SILA Like au!!~ pastu Donate la.. kalau berkemampuan..~ beli calendar baru RM2~  ti duit tuh akan masuk lam tabung rawatan haiwan2 ni..~ 
Facebook :  
Kucing Terbiar & Anjing Jalanan 

  -----(click cini) Kucing Terbiar dan Anjing Jalanan









 im cat lover,



SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

21 November 2012

ceritagadis : ''Berdoalah untuk saudara kita di GAZA''

 ...Assalamualaikum ....

 Dalam kite bersuka ria... melakukan aktiviti harian kite..
dalam kite selesa dengan segala keperluan yang ada.. 

dalam kite menikmati juadah dan hidangan yang menyelerakan..


Ramai saudara kita yang menderita di bumi Gaza...~ 

dibedil dengan peluru... bom.... oleh tentera Yahudi laknatullah...

anak2 kecil dibunuh.. ditembak.. tanpa belas...

Bumi Palestin seperti taman mainan buat Yahudi laknatullah..


hari demi hari.... maken ramai yang terkorban.. Syahid..~

bantuan kemanusiaan dari seluruh pelusuk tak henti2 dihantar..

tapi terpaksa melalui pelbagai sekatan.. 


Ya ALLAH s.w.t~ hanya kepada Mu aku memohon pertolongan..

bantulah saudara kami di Bumi GAZA... lindungilah mereka..

daripada kekejaman Yahudi Laknatullah..'' amin Ya rabbal alamin..


menitik air mata mengenangkan nasib saudara kita di sana..

bayang kan lah.. jika kite berada di bumi Gaza...

ape lah nasib mereka..?

Hanya ALLAH s.w.t MAHA Berkuasa..~ 


Mari la kite berdoa untuk mereka di sana...

Doa Umat islam adalah senjata yang akan menjatuhkan Yahudi Laknatullah...

ALLAH MAHA BESAR!!~







SAVE GAZA..,
♥♥ Nur Reen ♥♥
SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

12 November 2012

Diari Hati : Kegemukan meluluhkan jiwa raga

... Assalamualaikum ....

''nampak gempal sgt...'' , 
''bertambah gemuk..'', 
''..awk kt ne? nampak lam pict tu sume slim2 je'' ....
 ''diet la sikit...'' 

.....................dan memacam lagi...

sakit telinge dengar mcm2 komen dari orang keliling...
dan saket mate tgk diri sendiri.. 
nak pam se-tin dua Alpha Lipid.. xmampu..
nak kayuh cycle sejam dua kt gym... masa tak ada..
badan ni lak.. asyik tak sehat jer.. asyik demam je...

nak kater makan banyak.... rasanyer... now.. dah kurang makan..
lagi tambah ngan tak cukop tido...
tp berat susah tol nak turun...

pakai ape pon sume tak kene...rase down giler..
baca artikel pasal diet... pasal pola makan yg betol~
nak buat.. tp tak start gak..

just makan.. mmg dah tak mcm dulu.. selera aku dah mati.
sume sbb kate2 org sekeliling.. yg menyakitkan telinga...
ditambah ngan alergik aku yg sangat teruk pada seafood... kambing..

now nga cuba elak kan pengambilan western ngan makanan2 yg banyak minyak..~
aku yakin.. one bright day.. korang yg asyik duk mengater aku.. n wat aku rase down..
akan pandang aku 4 kali.. dan cermin muke korang tu sendiri...
sebelum nak gelak kan org len...

maceyh sbb wat aku down..
this make me strong enough..~
 


 yg akan wat ko nyesal,

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

10 Oktober 2012

Diari Hati : adakah segala nya hanya memori?

''...ASSAlamualaiKUM..'' ~

 ''teringat kembali segala nya... dan tersedar segalanya terlalu cepat dan masa telah jauh meninggalkan kite dengan segala kenangan indah itu......''

ada cinta yang tersimpan... ada rasa dan perasaan yang tak terluah...
hanya dua hati mengerti segala perasaan yang terbuku di dalam dada...
tapi segala nya hanya impian yang tak kan pernah kesampaian..
semua antara mereka... bagaikan satu takdir yang tak pernah dpt dirubah..


''mungkin kite mmg tak pernah ditakdirkan untuk bersama sampai bila2''

itu la ungkapan hati gadis itu..`~ tatkala merenung mata lelaki itu~
lelaki yg pernah merubah hati, diri dan segenap perasaan menjadi rasa cinta..
ya.. gadis itu pernah mencintai lelaki itu~ dan kerana sebuah kenyataan..
semua perasaan kasih terpaksa dilempar jauh2~ pergi meninggalkan dua buah hati..
demi menjaga satu hati yang lain.. ''Xperlu ada yg perlu terluka kerana kita''

masa berganti masa... dan pelbagai perkara dilalui~
namun takdir masih menemukan mereka...
dua hati yang sentiasa merasakan MEMORI antara mereka tak pernah berlalu..
bagai SEMALAM tak pernah ada~ yg ada hanya detik indah itu..

''Ya TUHAN... aku berdosa kerana menanyakan hal ini....
'kenape tidak KAU takdirkan dia untuk ku?'  itu la yg terlintas di hati si gadis..
pabila mengenang suratan takdir..

 kehidupan baru...
tak dapat menipu sang hati.. yang terlalu setia menyayangi dengan setulus hati.
..pertemuan yang tak pernah ada akhirnya ... kerana dunia terlalu kecil tuk memisahkan mereka.. takdir bagai sengaja menguji hati dua insan itu.. 
pelukan erat kini terpaksa dilerai... kuat nya genggaman tgn jua terpaksa dilepaskan..
kerana ''takdir kita.. xkan pernah memiliki antara kita''...

''saya suka awak'' - ungkap lelaki itu.. tanpa merenung mata si gadis..
''ya... sy pun'' - jawab si gadis... hanya Tuhan mengerti perasaan mereka saat itu..

memilih atau dipilih... disayang atau menyayangi.... kekeliruan itu tak kan pernah padam..
yang pasti.... mereka putuskan untuk tidak bersama di dunia realiti.. cukup sekadar hati mengerti... kerana itulah suratan takdir yg rela atau tidak... terpaksa dipilih...~

'awak bukan milik saya..'' -ungkap si lelaki...
''(awak pun bukan milik saya)''... - keluh si gadis tetapi jauh di dasar hati.

 pada waktu itu.... seakan masa berhenti... 
menghanyutkn dua hati yang tak pernah rela dipisahkan takdir sebuah kehidupan...
ada hati yang perlu dijaga dan dihargai.. bukan perlu dilukai hanya untuk memuaskan hati yang mendambakan untuk bersama.. itu tak kan pernah terjadi.

mereka memilih untuk meninggalkan impian hati kerana CINTA..
''CINTa tak semestinya bersatu.. kerana cinta itu hadir tanpa kita paksa..
di saat yang salah, di waktu yang tak pernah tepat... namun kita masih bersyukur kerana perasaan itu sangat suci dan menyuburkan  dua buah hati..''

mungkin tiada lagi pertemuan antara mereka...dan mungkin itu lah yg terbaik.
walaupun dunia ni mmg terlalu kecil untuk tidak menemukan mereka..
namun takdir tuhan, adalah sebuah perencanaan terbaik yang tak mampu mereka hindari... 
walau terlepas genggaman tangan, walau terpisah mereka kerana sebuah ikatan..
namun memori antara mereka tak kan pernah berubah... cinta akan pergi kepada yg lebih berhak.. namun memori antara mereka... hanya milik mereka...
cukup dengan sebuah senyuman... lantas jauh mereka memutar segenap kenangan..

Takdir ALLAH s.w.t~ 

''bertemu mereka kerana sebuah takdir, yg memisahkan mereka juga adalah sebuah takdir~  ''




 coretan hati, buat kamu wahai memori,

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

24 September 2012

..andai Bukan Milik Kita....

 ...Assalamualaikum...

~Bismillah~ ''YA ALLAH s.w.t, kau berikanlah aku segenap kekuatan dan ketabahan hati... 
melalui segala hal yg telah ENGKAU rencanakan.. sesungguhnya.. ENGKAU lah yg Maha mengetahui..
segala hal yg terbaik untuk ku'' amin ya rabbal alamin...~


 segalanya berlaku dengan begitu cepat..
sehingga aku terlupa segala janji yg perlu ditepati.
sehingga aku melawan segala kenyataan yg perlu aku patuhi..!!
sehingga aku mengikuti kata hati.. yg tidak tau cara menahan kehendak..
sehingga aku terlupa siapa aku ... siapa diri ni.. apakah peristiwa hidup.~
dan sehingga aku terlalu menginginkan dicinta dan menyinta~

kerana sebab itu juga....
hari ini.... aku seperti tersedar dari tidur lena yg dibuai mimpi indah..
aku bagai kanak2 dicubet lengan nya..
aku bagai gadis tersadung batu~
aku bagai jatuh ditimpa tangga..
rupanya.. aku hnya diketuk realiti kehidupan..~ kenyatann..~ ya kenyataan ...~

aku tak pernah suka lelaki itu..
ketika dia meluah segenap perasaan cinta nya..
malahan di hari istimewa nya. aku masih keliru dgn apa yg aku rasakan..
tapi hanya mengambil masa seminggu~
segalanya berubah dengan sekelip mata.. kini aku menyintai lelaki itu..
tapi.. kerana hakikat sebuah kehidupan..
kini segalanya seperti berputar~ 

ternyala kembali memori silam.
segala kenangan pahit manis kehidupan.. seperti ditayangkan semula.
perisitiwa yg menjadikan aku kini..~
cukup menyiksa jiwa ini.. aku tak kuat menerima kenyataan yg kamu
luahkan,..

kenape mesti di saat aku mulai menyintai
kenape aku perlu tau.. setelah aku berjanji tidak akan pegi dari kamu..?
kenape bukan sebelum hari bermakna kamu tu?
kenapee?

entah ape yg aku repek kan..

tapi sekarang jiwa aku parah~ 
aku tak kuat gn dugaan ini~
biarla aku sendiri buat seketika.

dan kamu..
pergila kepada yg lebih berhak.
jika itu adalah keputusan keluarga kamu..
restu keluarga itu adalah yg utama..

aku..? jgn pk kan aku..
kerana aku ibarat sebutir pasir di lautan pantai.
tak ada yg berubah pon.. jika aku takda~
 gadis pilihan itu. punya segalanya yg sempurna..
bukan aku.



 coretan oleh,


SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

14 Ogos 2012

( Bell's Palsy ) ~PaRt 2

 ::: ASSALamUALAiKum:::

''YA ALLAH KAU PULIHKAN LAH SAKIT KU INI YA ALLAH, WALAU APA PUN SEBAB NYA, AKU BERDOA, MOGA CPT SEMBUH...''
 
15/07/2012 - start rasa radang kt  mata. rasa berat.
16/07/2012 -   sebelah kiri muka x function betul... rasa tak selesa..~
17/07/2012 -   susah nak makan & minum,bercakap.. mata pun pon susah  nak tutup 
                       
18/07/2012-  ketara... susah nak bercakap..nak makan pun susah...
                    (2nd day mkn ubat, still xada perubahan tuk pulih mcm biasa.. )

19/07/2012 -  same mcm semalam....now bila paksa senyum...rasa lenguh kt rahang 
                    belahkiri... bole gerak sikit je...
                     (3rd day makan ubat... )
  hope everything gonna be fine, HABESkn MAKAN ubat~ sakit ni dugaan dari ALLAh~

20/07/2012  - tiber2 kerisauan datang melanda terPK.. kalau2 symptom yg aku hadap 
                    skunk  tak pulih2...TT__TT 
28/07/2012 - masuk hari ni... dah hampir 2 minggu aku mengidap sakit bell's palsy...~
                  -da 2 kali aku pg fisioterapi di hospital putra..
dan setakat nie.. ada rasa 
                   ringan   sikit la muke.pergerakan masih belom ada.. cuma ada sedikit 
                   getar2 je.. kalau aku cuba gerak kan muke.. ubat DR Haniff Pon aku keep 
                   amek.-mudaH2an.... aku akan sihat secara keseluruhan.. dapat bercakap 
                  dgn betol.. dan dapat senyum mcm dulu..~ itu la doa aku..~

29/07/2012 - hari ni pegi amek air kat darus syifa'(semaBok dalam)....~ ustaz tuh ada 
                   bacakan doa sikit td.~ pastu dia ader ajar.. cara2 nak minOm air dan wat 
                   mandi~ -mudah2an ikhtiar kali ni... tunjuk kan pemulihan kat sakit aku ni~ 
                   insya'Allah~
 06/08/2012 -  alhamdulillah~ sekarang aku da mampu senyumm.. sbb sakit bell palsy 
                     aku  dah beransur pulih... tp belom sepenuhnya.. ape pon aku bersyukur 
                      sgt.. sbb  da semakin pulih... mudah2an.. dpt la aku pulih sepenuhnya 
                     dengan izin  ALLAH s.w.t~ insya'allah


13/08/2012 

 Alhamdulillah...~ syukur kepada ALLAH s.w.t~ 
dengan izin nyer.. aku telah pun pulih hampir 70% daripada sakit bell's palsy yg aku hidapi.
syukur yang tak terhingga~ walaupun belum pulih sepenuhnya.. tapi aku sangat gembira.. sbb sekarang aku mampu tersenyum ..~ mampu ketawa.. bole makan mcm biasa..
dan tak ada gangguan masa nak berkomunikasi ngan org.. aku da boley balas senyuman org len..~ 

mmg aku ikut nasihat DOktor dan therapist.. tuk makan ubat ikut time dan sukatan..
dan yang paling penting... urutan muka dan beberapa senaman muke...
alhamdulillah... sikit2 ada perubahan yg aku nampak dan rasai... hanya aku mampu bersyukur yang tak terhingga kepada Ilahi.. dgn segala yg telah DIA berikan kepadaku...
kesihatan yg sempurna~ =D


so, lepas dari pengalaman menghidapi sakit Bells Palsy selama lebey 1 bulan...
aku nak kongsi sikit kat sini... kite kene betul2 alert ngan symptom saket ni..
biler rase ada symptom2 sakit... teros jumpe DOC yg betul.. amek ubat.. dan cepat2 wat terapi... supaya sakit ni.. boley dirawat dan diubati dgn cepat..

if dos ubat yg doc bagi tak cukup... 
sakit ni pun akan lambat baik.. kemungkinan korang akan amek masa lame tuk pulih..
kene betul2 alert~ 

dan lagi satu... ape yg penting.. kene kuat semngt.. if ada sedara mara yg terkene sakit ni..~ bagi la mereka smgt..~  support dorang... bg dorongan... sbb serius.. emosi pengidap sakit bells palsy adalah amat sensetif dan merundum~ keyakinan diri mmg kurang.. so, sgt2 perlukan sokongan moral dari org yg rapat~

dan jgn luper... tuk terus ikhtiar ... even cara perubatan kampung atau pun secara perubatan islam.. tak salah kite nak mencuba kan..~ just aku nasihatkan.. jgn lah berdiam diri... dan hanya berharap sakit tuh akan pulih.... takut nanti .. ada kesan... (contoh : muke senget) ...dan kalau boley jgn buat bekam atau acupuncture,~ coz aku ada baca.. dan kaji teknik rawatan bells palsy secara bekam atau acupuncture.. kebanyakan pesakit amek masa yg lame tuk pulih...  

cara terbaik adalah... ubat yg cukup.. dan fisioterapi..~! 
urutan muke secara kerap (sendiri ngadap cermin)...~ dan juga exercise ekspresi muke..
mmg salah satu cara yg sangat berkesan~ chayOkkkk k..~ kene kuat smgt .. tu je..

tUK mak, abah... ibu.. abg2.. kak2 ipar.. adik2.. kawan2... tengss sangat...
coz korang la yg wat aku kuat~ tuk terus hadapi sakit ni ngan tenang..
now aku syukur.. dah baikk~ dah bole senyum...

seseunggungnya ALLAh s.w.t tu MAHA penyayang... DIA dah makbulkan doa aku.. syUkur~

(^_____^)Y



:: after 2 week of bell's palsy ::




::  1 Month after bell's Palsy... semakenn Pulih...


i can even smiLe::    =D   TQ ALLAH... <3 nbsp="nbsp" p="p">
p/s - hehe~ kene la blurkan bahagian itu..`~ :)




Yang da bOley ceNyummm, mudah2an Pulih sepenUhnya.. insya'allahh~ peace!!  =D


SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐

24 Julai 2012

( Bell's Palsy ) sakit saraf menyerrangg~

 :::  ASSALAMUALAIKUM :::

 Palsi Bell ialah penyakit lumpuh saraf muka yang menyebabkan ketidakmampuan mengawal otot muka pada sisi yang terkena penyakit ini.

Palsi Bell selalunya bersifat sementara.

Palsi Bell adalah Penyakit berkaitan kerosakan saraf dan melibatkan saraf ke-7 (aku pun xpaham..)... ia di dapati di antara 1/5000 orang(means aku nie dikategorikan insan terpilih ker? hihii)
pada TaOn 1999- 
masa tuh usia aku... 11 taon..(darjah 5)...
engat lagi... time tuh.. baru beberapa hari aku balik dari pi rombongan sekolah rendah..
pi waterworld melaka.. then aku dpt rasa... sebelah muke aku tak function..
masa tu mmg tak pk ape.. yerla.. budak2..
mak lak... teros bawak pi berubat kg.. alhamdulillah.. entah berapa lame masa yg diambil tuk
pulih pon aku tak engat.. tp aku mampu tersenyUmmm~ 

sehingga larh..... pada taHUn ni..

di usia aku 24 tahun~ 


 15/07/2012 - time tuh rasa mata berat giler nak melihat... aku tak expect pape pon.. just pk.. maybe aku ngantok.. or maybe cuaca terlalu-lalu panas.. sampai silau ..~


then esoknyer.. masa kt opis.. aku dpt rasa... bahagian kiri muke aku.. mule terasa berat/susah nak gerak kan.. nak senyum pon da tak nampak lipatan2 or lesung pipit nyer... (huhuuu).~


then 17/07/12, symptom maken teruk.. now.. langsung tak ley nak gerak kan bahagian kiri muke.. dari dahi... mata susah nak kerdip.. dan berair jer...
then hidung xley nak kembang2kan...(hohoo... xdpt nak teruskan hobi ni)..
mulut pun ... ley senyum belah kanan jer...


now dah 24/07/2012... means.. lebey 10 hari aku ngidap penyakit ni~
ubat mmg aku keep amek.. tp still belom nampak perubahan ketara..
just ada rasa ringan sikit la kat bahagian mata n mulut...
tp mmg tak nampak perubahan pape...


masa jumpe DR  hari ketiga (17/07/2012)....
DOC terus explain yg penyakit ni.. bukan minor strok.. alhamdulillah... biler cek tekanan darah pon normal.. doc just bg ubat radang n ubat saraf.~
tp semalam.. aku pi jumpe Doc.. tekanan darah aku naek.. then tak normal..
muke DOC tu pon len mcam jer... isau lak aku dibuatnyer..
then dia just bg pndapat.. supaya aku dptkan nasihat pakar saraf..
tp aku xnak terlalu panik.. aku akan cuba hadapi sakit ni dengan tenang...~


maybe sbb terlalu stress memikirkan sakit ni.. wat tekanan darah jadi tak normal..



esok aku akan ke satu lagi klinik untuk tanyer 2nd opinion.. dan dapatkan ubat baru.. doakan aku cepat sihat yer... now confident diri mmg down..~ plus dgn bebanan kerja yg mmg buat aku semakin stress.. nasib la.. ada keluarga dan kawan2 yg keep support.. wat aku jadi kuat.. tuk hadapi sakit ni..~


ape yg wat aku semakin risau... biler aku tercari2(google).. ttg sakit ni..
dan aku jumpe mcm2 penjelasan dan pengalaman pesakit.. ada yg da setahun pon tak elok2 jugak...perghh~ semaken ler aku stress..~



3 hari ni~ aku ada rasa sakit2 kat kelenjar bawah dagu~ then kt tepi telinga dan belakang telinga~ hentah la ngaper.. sampai rasa nak migrain pon ader..
maybe effect sakit ni kot~



ape yg aku harap.~ kesihatan kembali pulih..~
dan forsure aku tak kan lupe kan pengalaman sakit ni..


susah nyer nak makan.~ susah nyer nak berhadapan ngan org..
sumtime makan pon sampai ilang selera.. sbb tak rase.. plus ngan susah nak kunyah makanan tuh~ 


biler kuar. contoh pi 7E.. nak balas senyuman cashier pon tak mampu..
takut giler di cop menyOmbong.. padahal hakikat nyer.. aku ngidap sakit ni..
huhuuu~


mudah2an.. sakit nie cepat sembuh~ 
if sakit ni da ok.. aku akan update entry.. tuk kongsikan ngan sume..
pengalaman dan cara2 merawat/mengurangkan symptom ni~


insya'allah.... ALLAH s.w.t yg MAHA penyayang akan memudahkan segalanya..


nie .~ mmg xley nak senyumm~ muke pon da len macam jerk..~





miss to smile like dis~






DOakan yg terbaik tuk aku k~ nak sihat balik~ nak senyum dan ketawa..~ (^_^)




 yg redha di atas segala ketentuan takdir..~

SuKer.....? נαηgαη ℓυρє ƒσℓℓσω n кℓιк 'ℓιкє' ƪ(˘⌣˘)┐